Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fastighetsindex över 1 700

Publicerad: 4 december 2014, 06:51

Foto: Sverrir Thór

Det är fortsatt feststämning för fastighetsaktierna på börsen och på onsdagen tog sig index för första gången över en ny drömgräns, 1 700.


Ämnen i artikeln:

FSBXStockholmsbörsen

Det råder fortsatt feststämning för fastighetsaktierna på börsen och på onsdagen noterade Stockholmsbörsens fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate GI, ett nytt all-time high, både vad gäller intradagshandeln och stängningskurs. Dessutom tog index sig för första gången över en ny drömgräns, 1 700. Onsdagens stängningskurs blev 1 702,17 men i intradagshandeln noterades högsta värdet 1 704,29.

Hade någon sagt i mitten på oktober att innan året var slut skulle fastighetsindex ta sig över 1 700 skulle den samma förmodligen ha ansetts vara galen. Den 15 oktober stängde index på 1 384,99 efter två veckor av rejäl svacka och de flesta bedömare trodde att börsen skulle sjunka mer. Då vände det och knappt två veckor senare kastade Riksbanken en dunk bränsle på brasan. Sedan dess har det gått rejält uppåt och sedan höstens bottennotering i oktober har fastighetsindex stigit med hela 22,9 procent.

Riksbankens beslut att sänka reporäntan till noll procent har utan tvekan gett marknaden en riktig skjuts uppåt, i synnerhet fastighetsaktierna då lägre ränta bör ge förbättrat resultat och därmed högre utdelning. Den vågen torde dock rimligtvis ha ebbat ut nu, särskilt då Stiborräntan, som ju är av större vikt för fastighetsbolagens ekonomi än reporäntan, sedan länge har stabiliserats (som Fastighetsnytt Börs har rapporterat). Det finns således sannolikt flera faktorer som förklarar uppgången men dessa är emellertid svåra att identifiera.

Effekten av räntesänkningen kan förvisso fortfarande bidra, då marknaden inte kan vara säker på just hur stor påverkan den lägre räntan har på fastighetsbolagens resultat och i förlängningen utdelning, men huruvida så är fallet eller flera faktorer påverkar kan enbart framtiden utvisa. Intressant i sammanhanget är att omsättningen i handeln med fastighetsaktier har varit ovanligt stor den senaste tiden och avslut med stora poster i fastighetsbolag har varit många. Efterfrågan efter fastighetsaktier är således stor vilket talar för att kurserna kan komma att stiga ett tag till men vinden kan som bekant vända snabbt och det är oklart hur länge den gynnsamma utvecklingen varar.

Fastighetsnytts egna aktieindex, FSBX, noterades till 109,55 på onsdagen, även det ett nytt all-time high.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FSBXStockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.