Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Fastighetsaktiernas värdering ökar

Publicerad: 10 Mars 2014, 15:15

Foto: Sverrir Thór

Aktiemarknadens värdering av de börsnoterade svenska fastighetsbolagen, de bolag som ingår i börsens fastighetsindex OMX Stockholm Real Estate, har ökat markant sedan i slutet på november. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort av fastighetsbolagens p/e-tal. JM är det enda bolaget som har sett sitt p/e-tal sjunka och samtliga andra bolag har högre värde än i november.


Ämnen i artikeln:

OMX

Samtliga fastighetsbolag har nu publicerat sina bokslut för 2013 och Fastighetsnytt har sammanställt deras resultat och räknat fram p/e-talet; dels utifrån aktiekursen vid årsskiftet, dels utifrån aktiekursen den 26 februari. Sammanställningen visar att hela elva bolag nu har ett pris som är mer än tio gånger deras vinst. I november hade fem bolag ett p/e-tal högre än 10. Även när man tar hänsyn till det faktum att markanden sannolikt har prisat in utdelningar i aktiekursen blir analysen densamma. Elva bolag har ett p/e-tal som överstiger 10.  Huruvida det innebär att fastighetsaktierna nu börjar bli övervärderade är för tidigt att säga men den möjligheten ska man dock inte avfärda utan vidare.

Hufvudstaden C är för närvarande börsens högst värderade fastighetsaktie, i förhållande till bolagets vinst för 2013, och därefter kommer Heba. Notera att Hufvudstaden C är en ytterst illikvid aktie och ett p/e-tal för aktien kan knappast anses reflektera aktiens ”riktiga” värde. Även Heba är en illikvid aktie, fast det skiljer ljusår mellan Heba och Hufvudstaden C på den fronten. Den lägst värderade aktien, sett till vinst, är Victoria Park men då ska man ha i åtanke att bolagets vinst enbart kom från värdeförändringar i fastighetsportföljen.

Noterbart är att Kungsleden, som i november hade ett p/e-tal på 3,8 nu ligger på 8,8. Det beror dels på att vinsten över en löpande tolvmånadersperiod sjönk samtidigt som aktien har stigit på börsen.

Sverrir Thór

tabell p-e stor

Ämnen i artikeln:

OMX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.