Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Fastighetsaktierna för högt värderade?

Publicerad: 6 September 2014, 12:24

De börsnoterade svenska fastighetsbolagens p/e-tal hade som regel stigit vid andra kvartalets slut, jämfört med första kvartalets slut. Det trots att de kunde anses vara relativt höga vid slutet på första kvartalet. Slutsatsen kan vara att fastighetsbolagens aktier börjar bli för högt värderade givet bolagens vinst över en rullande tolv månaders period.


Ämnen i artikeln:

OMXBesqabHeba FastigheterCatena FastigheterJMCorem Property Group

Fastighetsnytt har i vanlig ordning sammanställt fastighetsbolagens p/e-tal vid kvartalsskiftet och jämfört med motsvarande tal för senaste kvartalsskiftet dessförinnan. Jämförelsen visar att sex av de 24 aktierna har ett sjunkande p/e-tal medan 15 aktier har ett stigande p/e-tal. Jämförelsen bygger på bolagens resultat per aktie under perioden juli 2013-juni 2014 och deras aktiekurs vid halvårsskiftet.

P/e-talet är ett nyckeltal som flitigt används som måttstock på aktiernas värde och som en tumregel kan man säga att ju mer riskabel en bransch är, desto högre borde aktiens p/e-tal vara. Fastigheter anses vara en bransch med en relativt låg risk och därmed borde p/e-talen inte vara så höga. För ett drygt år sedan hörde det till undantag om fastighetsbolagens p/e-tal låg över 10, nu hör det till undantag om de ligger under 10.

Noterbart är även att byggbolagen som ingår i fastighetsindex, det vill säga JM och Besqab, har relativt låga p/e-tal jämfört med många av fastighetsbolagen. Detta trots att byggbolag rent intuitivt borde ha högre p/e-tal då deras verksamhet är bland annat är mer konjunkturkänslig och därmed riskabel.

Fastighetsbranschens högsta p/e-tal har för närvarande Catena före Corem och Heba. Notera att Corems p/e-tal har stigit från 10 till 21,6 vilket förklaras av att bolagets vinst över tolv månader rasat.

Sverrir Thór

PE-tabell_sep

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.