Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fastighetsägarna kräver utökat konsumentskydd

Publicerad: 10 april 2015, 07:41

I en skrivelse till regeringen kräver Fastighetsägarna uppdatering och modernisering av bostadsrättslagen, med utökat konsumentskydd vid köp av nybyggda bostadsrätter.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

I en skrivelse till regeringen kräver Fastighetsägarna uppdatering och modernisering av bostadsrättslagen, med utökat konsumentskydd vid köp av nybyggda bostadsrätter. Detta efter att regeringen låtit bli att vidta åtgärder efter den omfattande kritik Boverket riktat mot brister i lagstiftningen.

– Dagens regler är dåligt anpassade till hur bostadsrättsmarknaden har utvecklats på senare år. Mycket har ändrats sedan 90-talet och bostadsrättslagen behöver anpassas till en situation där bostadsrätten för många blivit både en bostad och en betydande kapitalplacering, säger Line Zandén, fastighetsjurist och ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna Sverige.

Man anser att en översyn av bostadsrättslagen bör innehålla direktiv om att utreda kraven på hållbarhetsprövningen av den ekonomiska planen och intygsgivarnas ställning. Detta då den ekonomiska planen är avgörande för den konsument som vill skapa sig en bild av föreningens ekonomi.

– Med nuvarande regler kan byggaren och den tillfälliga styrelsen fatta kortsiktiga ekonomiska beslut, som sätter bostadsrättsföreningens kommande medlemmar i en ekonomiskt sämre sits. Detta sker för egen vinning och i stort sett utan risk att ställas till svars, säger Line Zandén.

Utöver ett stärkt konsumentskydd vill Fastighetsägarna se att det i bostadsrättslagen ytterligare klargörs vilka förändringar som kräver styrelsens tillstånd, och att bostadsinnehavaren ges möjlighet att överklaga styrelsens beslut.

Maria Nordlander

Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.