tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Fastighetsägarna: Hyrorna behöver höjas med 25 procent - ”utvecklingen är dramatisk”

Publicerad: 28 september 2022, 06:32

Oskar Öholm är vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Det krävs en rejäl höjning av hyrorna nästa år för att möta fastighetsägarnas ökade kostnader för räntor och förvaltning. Det skriver Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetFastighetsägarna StockholmHyresgästföreningenOskar ÖholmErik ElmgrenHyresrätter

R


I förra veckan rapporterade DN att Fastighetsägarna GFR ville se en hyreshöjning på 10 procent inför förhandlingarna om nästa års hyror. Nu följer region Stockholm inom branschorganisationen efter och kräver 9,5 procent i hyreshöjningar till förmån för deras medlemmar. 

Orsaken är kraftigt ökade kostnader för såväl räntor som övrig förvaltning, skriver de i ett pressmeddelande.

Läs mer: Efter Vasagatan – Stockholms paradgata rivs upp: ”Får potentiella hyresgäster att fundera” 

– Utvecklingen är dramatisk. De räntor som fastighetsägare lånar till har ökat med 200 till 300 procent och i vissa fall ännu mer. Samtidigt har priserna på det mesta som behövs i förvaltningen av hyresrätter dragit i väg rejält, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm, i en kommentar.

Egentligen, anser Fastighetsägarna Stockholm, skulle hyrorna behöva höjas mycket mer - uppemot 25 procent. Men den nya modell som parterna på bostadsmarknaden - Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta - tagit fram tillsammans gör att organisationen stannar vid ett krav på 9,5 procent.

Läs mer: Miljarder måste sparas i branschen under energikrisen – konkurshotet växer 

Men Hyresgästföreningen är inte positivt inställd till en så kraftig hyreshöjning. Till DN säger förhandlingsstrateg Kristoffer Burstedt att kravet från Fastighetsägarna är oacceptabelt:

– Hyresgästerna kan inte bära 9,5 procents höjning. De drabbas av sina kostnadschocker, bland annat i matbutiken. Det är ett extremt läge just nu och alla måste hjälpas åt, men allt tyder på att situationen är övergående.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev