Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Färska siffror: Antalet säljstarter i Stockholm sjunker

Publicerad: 22 juli 2022, 08:19

Foto: a40757

Antalet säljstartade bostäder i Stockholms län minskade med 19 procent under det första halvåret jämfört med motsvarande period 2021.


Ämnen i artikeln:

Stockholm

Det visar en sammanställning av säljstartade bostäder från Svensk Nyproduktion som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Under det första halvåret i år har det totalt säljstartats 3 451 bostäder i Stockholms län, jämfört med 4 270 under samma period i fjol, alltså en nedgång med 19 procent.

Läs även: Byggstarterna rullar på trots motvind – men inbromsning väntar

Svensk Nyproduktion konstaterar att det finns många osäkerheter för nyproduktionsmarknaden, med bland annat räntehöjningar, ökade kostnader och börsnedgångar. De tycker ändå att siffrorna visar på en fortsatt god efterfrågan på nyproduktion, även om nedgången från i fjol mildrades av att 2022 inleddes stabilt.

– Ränteläget var fortfarande bra i början av året. Men även om räntorna sedan höjdes och försäljningen backade något så är försäljningsnivåerna fortsatt bra rent historiskt, vilket indikerar att det finns många därute som tycker att nyproduktion är en intressant produkt, säger Daniel Frimark, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, i en kommentar.

Läs även: Analys: Aggressiva räntehöjningar från Riksbanken tynger bostadsmarknaden

Svensk Nyproduktion konstaterar också att priserna på nyproducerade bostäder i Stockholm nu visar en nedåtgående trend, mätt som ett tremånaders glidande medelvärde.

Säljstartade bostäder kan ses som en indikator på vad som sedan kommer att byggstartas.

 

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.