Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Färre nya bostäder till salu förra året

Publicerad: 17 februari 2021, 15:24

Foto: Roland Magnusson

Utbudet av nyproducerade lägenheter var det lägsta sedan 2016 förra året. Det visar en ny sammanställning av det pandemidrabbade 2020.


Ämnen i artikeln:

BooliCoronaviruset

Det är bostadssajten Booli som sammanställt nyproduktionsmarknaden under förra året, och hur det såg ut jämfört med tidigare år. 

Läs även: Bostadspriserna stiger - rekordnotering i Stockholm 

Som Fastighetsnytt rapporterat många gånger steg bostadspriserna generellt förra året, trots pandemin och osäkra förutsättningar. Även försäljningen av nyproducerade bostäder ökade under året. 

Samtidigt sjönk antalet nyproducerade lägenheter till salu, jämfört med tidigare år. Totalt var 37 640 nyproducerade lägenheter till salu under året, vilket är 7 procent lägre än året innan.

– Vintern 2020 såg vi att det var hög aktivitet på nyproduktionsmarknaden. När pandemin slog till under våren skedde en snabb inbromsning och många bostadsutvecklare valde att senarelägga nya säljstarter. Men redan under sommaren ökade aktiviteten igen och när vi nu tittar på hela året så ser vi att det har varit en stark marknad trots allt, säger Jennie Leffler, affärsområdesansvarig på Booli i ett pressmeddelande.

Läs även: Bostadsförsäljningar skjuts på framtiden 

Intresset för större lägenheter på andrahandsmarknaden har ökat i takt med att fler spenderar mer tid hemma. Ännu är det dock oklart om det kommer att påverka antalet rum på nyproduktionsmarknaden, anser Jennie Leffler. 

– Nyproduktionsmarknaden är mer trögrörlig än andrahandsmarknayden vilket dels beror på längre försäljningsprocesser och att det tar tid att anpassa produkten. Därför kan det vara fördelaktigt att redan från början ha så flexibla planlösningar som möjligt så att en 3:a enkelt kan bli en 4:a osv. Det vi kan se i statistiken är att utbudet av nyproducerade 5:or var 20 procent högre än 2019, säger Jennie Leffler.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

BooliCoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.