Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Färre nya bostäder 2012

Publicerad: 14 juni 2013, 11:51

Bostadsproduktionen i Stockholms län fortsatte att minska under förra året då bara 6 600 nya bostäder påbörjades. Under 2013 väntas bostadsbyggandet öka – men långt ifrån tillräckligt, visar en rapport från Länsstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Bostadsproduktionen i Stockholms län fortsatte att minska under förra året då bara 6 600 nya bostäder påbörjades. Under 2013 väntas bostadsbyggandet öka – men långt ifrån tillräckligt, visar en rapport från Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att varje år sammanställa läget på Stockholmsregionens bostadsmarknad.

Av rapporten, som nu överlämnats till regeringen och Boverket, framgår det bland annat att 6 600 nya bostäder påbörjades under 2012. Det är 1 500 färre än året dessförinnan och 2 000 färre än år 2010. Ombyggnader av lokaler, vindar och fritidshus ger ytterligare nya bostäder varje år och inklusive dessa påbörjades det drygt 7 100 bostäder i länet under 2012.

– Det behövs minst 16 000 nya bostäder varje år och vi är långt ifrån den siffran. Att skapa en fungerande bostadsmarknad i Stockholms län är en av de viktigaste frågorna för regionens utveckling både på kort och lång sikt, och en av de frågor som Länsstyrelsen prioriterar högst, säger landshövding Chris Heister.

För 2013 ser det lite ljusare ut och enligt rapporten väntas cirka 7 500 nya bostäder påbörjas i år. Tillsammans med de förväntade ombyggnadsprojekten tros det resultera i ungefär 9 500 nya bostäder.

Av rapporten framgår bland annat att:

- Stockholms län växer med cirka 35 000 människor om året och fram till år 2030 kommer det att behövas 300 000 nya bostäder.
- Av länets 26 kommuner gör 23 bedömningen att det i kommunen som helhet råder brist på bostäder.
- Samtliga kommuner i Stockholms län uppger att de har brist på hyresrätter.
- Hårdast drabbade är de grupper som redan tidigare har haft svårt att ta sig in på bostadsmarknaden: unga, studenter och nyanlända utrikes födda.

– Det är viktigt att byggbolag, kommuner och andra inblandade aktörer arbetar för att hålla en hög och jämn takt i bostadsbyggandet oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Att vi dessutom får en större bredd i bostadsutbudet än i dag är också viktigt, till exempel genom att det byggs fler hyresrätter. Minst lika viktigt är det också att staten fortsätter arbetet med att undanröja hinder för bostadsbyggandet, till exempel föråldrade regler kring buller, samt verkar för en större samplanering mellan bostäder och infrastruktursatsningar så att inte bilberoendet ökar, säger Chris Heister.

Redaktionen

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.