Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Färre kommuner rapporterar bostadsbrist

Publicerad: 13 maj 2019, 12:49

240 av landets 290 kommuner, 83 procent, uppger att de har bostadsbrist på sin lokala marknad. Siffran är något mindre än 2017 då underskottet enligt kommunerna var rekordstort.


Ämnen i artikeln:

Boverket

240 av landets 290 kommuner, 83 procent, uppger att de har bostadsbrist på sin lokala marknad. Siffran är något mindre än 2017 då underskottet enligt kommunerna var rekordstort. Detta visar Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät.

Totalt 46 kommuner, eller 16 procent, uppger att bostadsmarknaden är i balans. Det är främst små kommuner som rapporterar balans på bostadsmarknaden. Av de kommuner som anger balans har Östersund störst folkmängd, med drygt 60 000 invånare.

Kommunerna i storstadsregionerna och större högskolekommuner uppger alla underskott på bostäder. Det är bara fyra kommuner som har överskott på bostäder.

Hyresrätter är den upplåtelseform som flest kommuner uppger behöver tillkomma.

Enligt kommunernas svar är höga produktionskostnader det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande. Flera kommuner anger också att bostadsbyggandet begränsas av bankernas kreditrestriktioner.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.