Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Färre amorterar på bolånen

Publicerad: 13 april 2012, 11:52

Andelen hushåll som amorterar på bolånen minskar. Knappt två av tre hushåll amorterar på sina bottenlån. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av SEB.


Ämnen i artikeln:

SEB

Av hushåll som äger bostad och har bolån svarar 64 procent att de amorterar på bottenlånen, att jämföra med 67 procent i förra årets undersökning.

– Amortering är en bra sparform, något som framhållits från många håll under det gångna året. Ändå minskar andelen hushåll som amorterar. Förklaringen är sannolikt att de högre räntekostnaderna under 2011 har minskat hushållens amorteringsutrymme, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Knappt hälften av bostadsrättsägarna amorterar
Bland bostadsrättsägarna har andelen som amorterar minskat från 57 procent till 46 procent sedan förra året.

– Bostadsrätterna är i huvudsak koncentrerade till storstäderna där priserna är höga och lånen generellt större. Bostadsrättshushållen har uppenbarligen prioriterat ned amortering när räntorna gått upp, säger Gunilla Nyström.

Av 1 000 intervjuade personer har 538 bolån och har besvarat frågorna om amortering. Undersökningen genomfördes under perioden 28 mars till 4 april 2012.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SEB

Ämnen i artikeln:

SEB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.