Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Faktorerna som höjer bostadspriser och hyror mest i Skåne

Publicerad: 27 september 2019, 09:18

Människor vill generellt vara där det finns andra människor.

Foto: Ramboll

Ny rapport från fem städer i Skåne visar vilka faktorer som vrider upp bostadspriserna, höjer konstorshyrorna och ökar handelsomsättningen.


Ämnen i artikeln:

Ramboll

Ny rapport från fem städer i Skåne visar vilka faktorer som vrider upp bostadspriserna, höjer konstorshyrorna och ökar handelsomsättningen.

Det är Ramboll och Spacescape som på uppdrag av Region Skåne undersökt vilka faktorer som gör att hyresgäster är beredda att betala med för bostäder, kontor och butikslokaler.

Mätningar av människors beteende i Helsingborg, Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn och Tomelilla har jämförts med resultatet från liknande studier i Stockholm, Göteborg, Halmstad, Visby och Köpenhamn.

Kollektivtrafiken viktigare på större orter

Studien visar att de slutsatser man gjort för större städer passar bra även för dessa mindre orter i Skåne. Men en skillnad är att behovet av kollektivtrafik och centrala lägen blir viktigare ju större än en stad är.

– Generella drag är att vi är beredda att betala för att bo centralt med närhet till citypuls och god kollektivtrafik, men att vi också vill ha närhet till grönytor och vatten. Gatumiljön är viktig när vi tar beslut om boende, vi vill gärna ha lugna gator med många entréer. Det som skiljer Skåne från resten av landet är att närhet till industrier och motorväg drar ner priserna, säger Alexander Ståhle, vd för Spacescape, i ett pressmeddelande.
För såväl kontorshyror som omsättning för restauranger och handel har det betydelse ju flera andra liknande verksamheter som finns i närheten. – Generellt vill människor vara där människor är och det gäller även kontor, handel och annan kommersiell verksamhet. Det är viktigt med kluster, säger Stina Pettersson, uppdragsledare på Ramboll i en kommentar.

MER/Den kvalitet som påverkar priset på bostäder mest

Helsingborg

- Småhus: närhet till vatten.
- Bostadsrätter: närhet till vatten.

Kristianstad

- Småhus: centralitet.
- Bostadsrätter: stadsgator och lugna gator.

Hässleholm

- Småhus: tillgång till service.
- Bostadsrätter: centralitet.

Simrishamn

- Småhus: närhet till havet.

Tomelilla

- Småhus: lugna gator

Andreas Jennische

Ämnen i artikeln:

Ramboll

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.