lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Fakta: Detta gäller för upphandlingar av bygg och bostäder

Publicerad: 17 mars 2022, 13:19

Foto: Björn Bjarnesjö

Migrationsverket är ytterst ansvarigt för att få fram boenden åt de flyktingar som förväntas komma till Sverige den kommande tiden. I det högsta scenariot beräknas 212 000 personer till halvårsskiftet. Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverkets nationella operativa enhet, reder ut vad som gäller.

Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Hur jobbar ni med upphandling av nya bostäder och modulhus just nu?
– Just nu tittar vi främst på befintliga byggnader där vi snabbt kan få fram bostäder till de mellan 2000 och 4000 medborgarna från Ukraina som kommer varje dag.

Hur många boendeplatser har ni?
– Vi hade 12 000 innan Ukraina men allt det var i stort sett fullt sen tidigare. Därefter har vi börjat handla upp 15 000 platser till och en del av dem har redan börjat levereras. Förra veckan beslutade vår generaldirektör om att ytterligare 30 000 platser ska handlas upp.

Läs även: Modulhustillverkare tre veckor efter invasionen av Ukraina: ”Vi blir nedringda”

Så ni har inte börjat handla upp nyproducerade bostäder ännu?
– Nej det har vi inte. Vi prioriterar det mest nödvändiga och har inte kommit dit än. Vi vet alltså ännu inte riktigt hur byggbranschen kan komma att involveras och vilka exakta behov som finns.

Är det byggare som hör av sig till er och erbjuder sina tjänster?
– Det ringer folk hela tiden. Dels privatpersoner som vill hyra ut sin Friggebod, men också fastighetsägare och byggbolag. Vi har inte hunnit svara alla ännu utan har bett att få återkomma.

2016 bodde över 100 000 flyktingar på boenden som Migrationsverket handlat upp. Kommer ni att göra på samma vis nu?
– Nej. Det blev ett väldigt stort tryck på småkommuner i glesbygd. Nu vill vi hitta sätt att fördela platser mer solidariskt över landet. Vi vill jobba enligt den väletablerade modell som bosättningslagen redan är. Där finns redan ett uppbyggt arbetssätt med en fördelningsmodell och ersättningsnyckel.

Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget

Ni vill samarbeta med kommunerna på ett nytt sätt?
– 2015 handlade Migrationsverket upp alla platser. Det ligger fortfarande på vårt ansvar men vi vill hitta ett sätt där kommunerna fixar platserna och att vi står för ersättningen.

Så vilka stämmer ni av bostadsförsörjningen med just nu?
– Det gör vi som sagt inte genom att ringa runt till enskilda byggare, modulhusleverantörer eller fastighetsägare. Vi jobbar tillsammans med Regeringskansliet, Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och länsstyrelsen i Stockholm som har fått ett nationellt samordningsansvar över länsstyrelserna i landet i den här frågan.

Hur många flyktingar bedömer ni kan komma från Ukraina?
– I det högsta scenariot 212 000 personer till halvårsskiftet. Men blir det så måste vi ta till alltifrån gymnastiksalar till tältlösningar. Det som är nytt är även att vi har massflyktsdirektivet att hålla oss till.

Vad innebär massflyktsdirektivet?
– Det har aldrig använts tidigare och innebär att de som kommer från Ukraina inte söker asyl. Det är visserligen en enklare prövning för Migrationsverket men samtidigt har de rätt att stanna i ett år till att börja med och kanske även tre år om det skulle behövas. De har även rätt att jobba och gå i skola. Då står vi inför utmaningar som vi aldrig har haft inom bostadsförsörjningen tidigare.

Johanna Åfreds

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev