Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Facila eller fantasifulla bostadspriser

Publicerad: 14 Augusti 2013, 12:53

Tomas Pousette

Finns det anledning att oroa sig för att bostadspriserna stiger för snabbt och börjar bli alltför höga?


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Nyligen damp det ner ett reklamblad från en av de stora fastighetsmäklarna i min brevlåda. En bostadsrätt hade sålts i de kvarter där jag bor på Kungsholmen i Stockholm för 92 222 kronor per kvadratmeter. Lägenheten var lite speciell, bara på 18 kvadratmeter, men priset är ändå hisnande.

På riksplanet fortsatte priserna på bostadsrätter att stiga med 0,6 procent från juni till juli medan priserna på villor backade med 1,4 procent. Juli brukar vara en svag månad prismässigt för villor.Den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 9,4 procent och villapriserna har stigit med 3,9 procent, enligt Valueguards senaste statistik.

Finns det anledning att oroa sig för att bostadspriserna stiger för snabbt och börjar bli alltför höga? Svaret på frågan beror i hög grad på i vilket tidsperspektiv man ser prisutvecklingen.

Den svenska bostadsmarknaden har klarat finanskrisen bra och har undvikit de kraftiga och utdragna prisfall på bostäder som många andra länder drabbats av. Efter det att finanskrisen började märkas på allvar, hösten 2007, har bostadspriserna gått in i en lugnare fas.  Sedan hösten 2007 har priserna på bostadsrätter ändå stigit med cirka 20 procent och villapriserna har ökat med cirka 10 procent.

De flesta priser stiger över tiden. Konsumentprisindex har sedan hösten 2007 ökat med drygt 8 procent och den underliggande inflationen, KPIF, där ränteförändringar räknas bort, har stigit med drygt 10 procent. Om vi använder KPIF för att beräkna den reala prisutvecklingen på bostäder, så har de reala bostadsrättspriserna stigit med måttliga 1,5 procent per år sedan 2007 och villapriserna har inte riktigt hållit takten med den allmänna prisuppgången. I detta tidsperspektiv ter sig inte prisutvecklingen på bostäder särskilt oroande.

Det som däremot sticker ut är de mycket kraftiga ökningarna av bostadspriserna hittills i år. Från december förra året till juli i år har priserna på bostadsrätter och villor stigit med 9 respektive 6 procent medan konsumentpriserna varit i stort sett oförändrade. Det finns visserligen säsongmässiga variationer som förklarar en del av uppgången men långtifrån hela.

Den kraftiga ökningen av bostadspriserna i år kommer efter Riksbankens sänkning av reporäntan med 0,25 procentenheter till 1 procent i december förra året. I april följde också Riksbanken upp räntesänkningen med en rejäl nedjustering av prognosen för reporäntan, en prognos som behölls även vid det senaste räntemötet i juli. Hushållen har snabbt anammat Riksbankens syn genom att sänka sina förväntningar på den rörliga boräntan på fem års sikt till rekordlåga 3,9 procent, vilket är långt under en normal nivå.

Det finns en risk att hushållen nu har överdrivna förväntningar om hur länge boräntorna kommer att vara låga och att detta eldar på bostadspriserna för mycket. Frågan är om köparen av den lilla bostadsrätten på Kungsholmen verkligen gjorde en bra affär.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.