måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Extrem prisökning på kinesiska bostäder

Publicerad: 30 mars 2016, 07:50

Shenzen. Foto: Wikimedia/SSDPenguin/Millevache.

Bostadspriserna i Stockholm steg med höga 15,6 procent förra året. Men det är ingenting jämfört med kinesiska Shenzhen – där steg bostadspriserna med 47,5 procent 2015.

Ämnen i artikeln:

Kina

Bostadspriserna i Stockholm steg med höga 15,6 procent förra året. Men det är ingenting jämfört med kinesiska Shenzhen – där steg bostadspriserna med 47,5 procent 2015. Det visar nya siffror från den internationella mäklarfirman Knight Frank, som Dagens Industri tagit del av.

Shenzhen, en stad med nästan elva miljoner invånare, kallas ibland för ”Kinas Silicon Valley”. Medelåldern ligger på 30 år. Prisökningen på 47,5 procent var den största i världen under 2015, av de 165 länder som Knight Frank följer.

– Primära städer i Kina upplevde en stark efterfrågan på bostäder under 2015 i spåren av mjukare policyrestriktioner som spädde på marknadsutvecklingen. Shenzhen är snabbt på väg att bli Kinas viktigaste teknikhubb, skriver Kate Everett-Allen, bostadsanalytiker på Knight Frank, i rapporten.

Efter Shenzen hamnar Auckland i Nya Zeeland, där bostadspriserna steg med 25,4 procent. Därefter kommer turkiska Istanbul där priserna steg med 25 procent.

Stockholm och Göteborg hamnar på åttonde respektive nionde plats på listan, Malmö på plats 21.

Bostadspriserna steg i 121 av de 165 länder som undersökts. Den genomsnittliga prisökningen landar på 4,4 procent.

Redaktionen

Källa: Dagens Industri

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev