Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Experterna: Så säkras bostadens värde under krisen

Publicerad: 30 september 2022, 10:22

Håkan Larsson och Therese af Jochnick, SBC. Foto: Håkan Målbäck, Getty Images, Håkan Målbäck

Vilka investeringar är lönsamma att göra i tider av ekonomisk oro? SBC reder ut hur man med enkla medel kan säkra bostadens värde när inflation och räntehöjningar tynger ekonomin.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBC

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Lokalhyran är ofta en viktig del av föreningens intäkter. Sänks hyran behöver avgiften höjas och det gör i sin tur att värdet på bostaden minskar, kommenterar Therese af Jochnick, juridisk affärsområdeschef på Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.

I tider av ekonomisk oro kan det därför enligt SBC, som sköter ekonomin för cirka 4 500 bostadsrättsföreningar, vara läge att se över lokalhyresavtalen för att potentiellt öka intäkterna. 

Under pandemin drabbades många lokalhyresgäster av minskad omsättning och som följd förhandlades många lokalhyror ner. I dag ligger många hyror enligt SBC kvar på samma nivåer trots att pandemin är över.   

Utöver hyrorna är uppmaningen att även se över underhållsplanen för exempelvis trapphus, innergårdar, tvättstugor och andra ytor.

– En välskött fastighet har alltid ett högre värde och därför är det viktigt att inte tumma på underhållet. Slarvar man kan det resultera i höga reparationskostnader vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser, kommenterar Per Karlsson, affärsområdeschef för teknisk förvaltning på SBC.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev