Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Expert: Så ser du svagheterna i en bostadsrättsförening

Expert: Så ser du svagheterna i en bostadsrättsförening

Det börjar snart blir dags för många av landets bostadsrättsföreningar att hålla sina årliga stämmor. Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, ger tips på hur både köpare och ägare av bostadsrätter kan undvika dyra fällor.

Publicerad: 27 mars 2020, 14:51

Ämnen i artikeln:

SBCBostadsrätter

Innehåll

Om en bostadsrättsförening är dåligt skött kan det sluta med att det kostar dig, och alla andra i föreningen, stora summor pengar. Nu listar SBC:s experter därför vad du, oavsett om du är på jakt efter en bostad eller redan äger en, ska lägga lite extra krut på. 

Ekonomi

Studera föreningens ekonomi i årsredovisningen. 

– En av de viktigaste delarna att undersöka är förändring av likvida medel i förvaltningsberättelsen, det summerade resultatet och balansräkningen, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC, i ett uttalande.

Läs även: Ny forskning: Blockkedjor kan säkra pantsättning  

Varför ser kassaflödet ut som det gör? Jämför tidigare kostnader och utgifter med nuvarande, och beräkna hur mycket pengar som finns i kassan. 

– Om något sticker ut bör en förklaring finnas i förvaltningsberättelsen, säger Pålsson.

Belåningsgrad 

Se över hur stora lån föreningen har och till vilken ränta. Informationen hittas i noterna längst bak i årsredovisningen. En belåning på cirka 5 000 kronor/kvm anses vara normalt, medan 10 000 kronor borde få varningsklockorna att börja ringa, enligt SBC.

Undvik dock att uteslutande undersöka årets resultat för att se om föreningen gått plus eller minus, säger Markus Pålsson.

– Väldigt många föreningar redovisar minusresultat, men det behöver inte betyda att föreningen är instabil.

Han säger att man bör studera förvaltningsberättelsen för att få en förklaring på minusresultatet, som eventuellt kan kopplas till underhåll i fastigheten eller något annat. 

Underhållsplan

Genom tydlig framförhållning kan föreningen förutse och planera för kommande underhåll, utan att detta påverkar avgiften.

– Det kan vara bra att undersöka om föreningen har en plan för hur de sparar för såväl planerade som oväntade underhåll, säger Markus Pålsson.

Äkthet

Att ha koll på om föreningen är äkta eller oäkta är viktigt när det kommer till vinstskatten på en bostadsrätt. 

Det finns enbart i en äkta förening möjlighet att via uppskov skjuta upp skatten om hela vinstbeloppet läggs in i en ny bostadsrätt, påminner SBC.

Avgift

Är avgiften låg eller hög? En hög avgift behöver nödvändigtvis inte betyda att föreningen har dålig ekonomi, förklarar Markus Pålsson.

Han uppmanar återigen alla att granska underhållsplanen och föreningens lån för att hitta anledningen till den höga avgiften. 

 

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.