Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ett vaksamt öga på bomarknaden

Publicerad: 4 juli 2018, 10:32

Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson.

Foto: Kristian Pohl/Fredrik Wennerlund.

En central del i bostadsmarknadens utveckling är finanspolitikens inriktning. ”Nja” var svaret på frågan om skattesystemet bör ses över när finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson möttes i en debatt under Almedalsveckan.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonAlmedalenSocialdemokraternaModeraterna

En central del i bostadsmarknadens utveckling är finanspolitikens inriktning. Svaret var dock ”Nja” på frågan om skattesystemet bör ses över när finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson möttes i en debatt under Almedalsveckan.

Olika regleringar i finanspolitiken; ränteavdrag, amorteringskrav, flyttskatt och fastighetsskatt, anges ofta som avgörande för bostadsmarknadens mående i Sverige. De politiska åsikterna i frågorna har många gånger gått isär, dels mellan de politiska blocken, dels internt i partierna.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att hon haft mer att göra med bostadspolitiken under den här mandatperioden, än någon tidigare finansminister haft. Bland annat när hon var drivande i de blocköverskridande bostadssamtal som sedan brakade samman.

– Ska man göra några förändringar i bostadsbeskattningen bör man göra det oerhört försiktigt – det är inte något man ska ändra hit och dit varje mandatperiod. Både vi och Moderaterna är statsbärande partier, och därför är vi lite mer försiktiga med förändringar som har stor betydelse för ekonomin, säger hon.

Magdalena Andersson menar samtidigt att frågan om ränteavdraget blivit mindre akut den senaste tiden, i ljuset av en mer dämpad bostadsmarknad.

– Att i det här läget göra stora förändringar skulle kunna dra proppen ur bostadsmarknaden. Det skulle verkligen kunna skaka till.

Vid en blå seger i riksdagsvalet i höst är sannolikheten stor att Moderaternas Elisabeth Svantesson blir ny finansminister. Hon säger att hon ser ett stort behov av en större bostadspolitisk reform.

– Många regeringar har inte gått på djupet i den här frågan. Även om det såklart måste göras med stor försiktighet, politik spelar roll – så måste det göras. Vi kan inte låta fyra år till gå utan förändring i den här frågan. Det är viktigt, och det är vi skyldiga våra medborgare.

Enligt Svantesson ser hon och Andersson ganska lika på frågan om ränteavdrag.

– Men man kan inte bara se detta som en fråga som skulle lösa allt. Det här måste göras i ett paket.

En fråga som splittrar partierna är synen på hyresmarknaden. Socialdemokraterna säger tydligt nej till marknadshyror, medan Moderaterna öppnat för förändringar, i synnerhet vad gäller nyproducerade bostäder.

– Vi har olika skyn på marknadshyror,  vilket är något jag är otroligt skeptisk till, speciellt nu, med en akut bostadsbrist. Att då avreglera hyresmarknaden riskerar bara skapa en situation där de som äger fastigheterna skrattar hela vägen till banken.

– Det gäller som sagt nyproduktion, vi vill inte heller avreglera hela hyresmarknaden, säger Elisatbeth Svantesson. Vi måste kunna ta i alla frågor för att komma vidare.

En sak de båda är överens om är att politiken behöver hålla ett vaksamt öga på utvecklingen på bostadsmarknaden de kommande åren.

– Vi vill inte få makroekonomiska effekter. Det är otroligt viktigt att hålla ögonen på bostadsmarknaden framöver. Det har byggts mycket i vissa lyxsegment, som nu verkar vara mättat – där behöver byggandet ställas om, säger Magdalena Andersson.

– Vi ser tendenser att bostadsinvesteringarna minskar, det är inte ett bra tecken i ekonomin och vi behöver verkligen fler bostäder. Men det är också ett tecken på något större – hur kommer ekonomin i stort att utvecklas?, säger Elisabeth Svantesson.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.