Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ett bostadsår utan djupa spår

Publicerad: 21 december 2018, 13:49

2018 har kantats av svajande marknader och skakig prisutveckling som satt stor press på bostadsutvecklarna. Under året har vi också haft en riksdagsval – där den stora debatten i fastighetsbranschen främst handlade om hur lite valet handlade om bostäder.


Efter att ha börjat skaka under hösten 2017 fortsatte osäkerheten på bostadsrättsmarknaden in i det nya året. Oscar Properties, Tobin Properties, SSM och flera andra bostadsutvecklare har varit utsatta för hård press när det blivit allt svårare att få bostäderna sålda samtidigt som exempelvis Wallenstam ställt om flera bostadsrättsprojekt till hyresrätter. Den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på de bostadsrätter som faktiskt sålts gått ned totalt – 4 procent sett till en 12-månadersperiod.

Mitt i brinnande osäkerhet införde Finansinspektionen den 1 mars det nya, skärpta amorteringskravet, som innebär att de som tar ett bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare en procent jämfört med tidigare – totalt 3 procent.

Det nya kravet möttes av stark kritik från många håll i branschen. Främst handlade det om timing – att införa kravet samtidigt som bostadspriserna började falla. Men många har även lyft varningens fingrar kring trösklarna på bostadsmarknaden, som blir högre för unga och de som står utanför bostadsmarknaden i och med kravet, menar man.

– Amorteringskravet riskerar att göra mer skada än nytta. Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden. För Stockholm har det allra störst inverkan och riskerar påverka uppemot vart tredje hushåll. Det höjer ribban ännu mer för den som vill flytta till Stockholm, det försvårar inträdet på bostadsmarknaden för unga och försämrar företagens möjligheter att rekrytera och växa, sa Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou när kravet infördes.

Samtidigt menar många bedömare, Finansinspektionens själva inkluderade, att kravet är nödvändigt för att få en sundare utveckling och få ned hushållens skuldsättning som ökat de senaste åren.

Vikande byggtakt framåt
På vilket sätt det skärpta amorteringskravet påverkat marknaden är för tidigt att säga, men klart är att de prognoser som ramlat in under hösten pekar på ett kraftigt avstannande byggtakt de kommande åren.

Enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos kommer en tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder försvinna under 2019 – trots att behovet fortsatt ligger på höga nivåer. I Boverket enkät för 2018 angav 243 kommuner att de har bostadsbrist.

– Vi har varnat för det här. Bolånetak och skärpta amorteringskrav har kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Under 2019 spås drygt 42 000 bostäder byggas – ett tapp med 21 500 bostäder sedan konjunkturtoppen 2017.

Inför riksdagsvalet i september var problemen på bostadsmarknaden långt ned på agendan – även om en del branschrepresentanter menar att det osäkra läget efter valet kan leda till breda politiska överenskommelser, något branschen länge efterfrågat.

I övrigt har debatten harvat på som vanligt. Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna tycker olika om hyreshöjningarna, åsikterna går isär om hur man ska kunna bygga billigare och kön till hyresrätter slingrar sig fortfarande lång.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.