tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

En blandad bostadsmarknad i oktober

Publicerad: 5 november 2021, 09:22

Foto: Getty Images

Bostadsmarknaden visade både upp- och nedgångar i oktober, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Ämnen i artikeln:

MäklarstatistikSvensk Mäklarstatistikbostadspriser

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Sett över hela riket ökade priserna på bostadsrätter med en procent, medan de stod stilla för villor. Årstakten för bostadsrätter är nu +7 procent och +15 procent på villor. 

– Årstakterna varierar mellan +6 procent och +11 procent där de högsta nivåerna alltjämt är i Malmöområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande. 

Läs även: Bostadsbyggandet ökar - här är kommunerna som ska bygga mest

För bostadsrätter har priserna ökat med i Storstockholm och i centrala Malmö, där uppgången låg på +2 procent under oktober. I de centrala delarna av Stockholm ökade priserna med +1 procent medan de var oförändrade i övriga redovisade områden. 

För villor i Stormalmö minskade priserna med -1 procent. 

– När i stort sett samtliga restriktioner nu tagits bort ser vi hur bostadsmarknaden återvänder till ett mer normalt läge där pandemin inte driver förändring i samma utsträckning som tidigare. Prisutvecklingen är stabil, men med geografiska variationer. Nu är det framför allt livshändelser och ett stort underliggande flyttbehov som driver marknaden, men vi ser samtidigt inte någon tendens till att man vill lägga mindre pengar på sitt boende än under pandemin, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet i en kommentar. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev