Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

Publicerad: 22 mars 2018, 13:34

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år, enligt en ny prognos. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

Nyproduktionen av bostäder toppade förra året, men nu väntar betydligt dystrare tider. Åtminstone om man läser Sveriges Byggindustriers nya konjunkturprognos. Senast 2019 väntas byggandet av flerbostadshus sjunka med 30 procent, trots att behovet av bostäder fortfarande är stort. Det innebär högst sannolikt att Boverkets mål om att bygga 600 000 bostäder fram till år 2025 inte kan nås.

– Det här är ett rejält tapp i en tid då vi behöver rusta Sverige. Människor upplever fortfarande bostadsbrist, speciellt hushåll med svag ekonomi, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier, på en presskonferens.

Bostadsproduktionen beräknas minska till 46 000 nästa år och nedgången är kraftigast i Stockholmsregionen, medan Norrbotten och Skåne än så länge fortsätter att ligga över snittet. Men det lär inte dröja mer än ett par år innan byggandet faller även i de norra och södra delarna av landet med tanke på att svängningarna generellt sett brukar spinna igång i huvudstadsregionen först, uppger Elmsäter-Svärd.

– Det är svårt att bygga smart och kostnadseffektivt utan en jämn och hög byggtakt, så det här är en ond spiral som riskerar att slå mycket hårt mot den svenska ekonomin, säger hon.

Svensk ekonomi uppvisade en måttlig tillväxt i fjol och BNP-tillväxten riskerar att bromsas ytterligare när bygginvesteringarna avtar, vilket kommer att märkas först under 2019 eftersom statistiken släpar efter byggsiffrorna. När bostadsbyggandet minskar blir offentliga investeringar i ny infrastruktur desto viktigare, enligt Catharina Elmsäter-Svärd.

– Om kommande infrastruktursatsningar, som är en motor för bostadsbyggandet, också slopas kommer ännu fler sektorer att drabbas. Nu är rätt tillfälle att lånefinansiera större infrastrukturprojekt, säger hon.

Politiska beslut om regleringar som skärpta amorteringskrav, striktare kreditgivning och ränteavdragsbegränsningar uppges ha orsakat tappet då riskerna för byggbolagen ökat.

– Det har getts tydliga signaler från politiskt håll under hösten som gjort att både hushåll och byggbolag blivit mer osäkra.

En första räntehöjning från Riksbanken i år och två höjningar under nästa år leder till stigande boendekostnader, vilket innebär att KPI-inflationen stiger under 2019, enligt rapporten.

– Den stora frågan är vad regeringen tänker göra för att undvika radikala svängningar. Vilken plan har man för att rusta Sverige för 11 miljoner invånare?

Men molnen är inte riktigt lika mörka överallt. Rapporten visar att ombyggnationer inom allmännyttan, samt lokal- och anläggningsinvesteringarna väntas stiga med 11 procent mellan 2018 och 2019.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.