Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Efter lyckat pilotprojekt i Göteborg - nu kommer modellen till Skåne

Publicerad: 11 oktober 2021, 13:10

Jens Holmberg är presschef på HSB Göteborg.

För tre år sedan lanserade HSB sin nya modell för att sänka trösklarna mot bostadsmarknaden för unga. Efter ett lyckat pilotprojekt expanderar nu satsningen.


Ämnen i artikeln:

HSBbostadspriserGöteborgSkåne

Modellen lanserades i Göteborg 2019, och efter ett lyckat pilotprojekt kommer den nu till Malmö och senare till Stockholm. Den riktar sig till bosparare mellan 18 och 29 år, och går i korta drag ut på att HSB går in som delägare med 50 procent, samtidigt som det tecknas ett tioårigt samägandeavtal med bolaget.

De första bostäderna i Göteborg gav högt tryck. 

– Det var ett stort tryck på lägenheterna direkt när vi säljstartade och vi fick in flera hundra intresseanmälningar till de 23 lägenheterna som vi annonserade, säger Jens Holmberg, presschef på HSB Göteborg till Fastighetsnytt. 

I Göteborg satsar man nu vidare med ett projekt i Öjersjö där fem lägenheter kommer att gå till HSB dela samt ett projekt i Majorna som kommer att ha åtta lägenheter.

– Vi ser ett behov på marknaden och vi tror verkligen på den här modellen. Målet är att kunna hjälpa fler unga in på bostadsmarknaden, säger Jens Holmberg. 

Vad är det viktigaste för att sänka trösklarna mot bostadsmarknaden för unga, enligt er?
– Det finns flera olika saker, men jag skulle säga att de ökade kraven från bankerna kring bland annat amortering är väldigt tuffa för unga idag, säger han. 

När HSB själva har frågat köparna, har de själva berättat att de inte skulle ha haft råd att köpa en egen bostad. Jens Holmberg menar att målgruppen är i stort behov av modellen. 

Under vintern startar den första försäljningen inom projektet i Skåne, med start i Vellinge och Limhamn, där åtta lägenheter omfattas av den nya modellen.

– Det känns fantastiskt att vi nu kan erbjuda HSB Dela till våra unga bosparare. Att det sammanfaller med att amorteringskravet återinförs är dock olyckligt. När vi underlättar för unga gör staten det motsatta, säger Michael Carlsson, vd HSB Malmö i ett pressmeddelande. 

På sikt finns det förhoppningar att utöka projektet, inte bara främst i de större städerna utan också över hela landet

Så ser modellen ut:

Modellen går ut på att HSB går in som delägare i unga vuxnas bostadsköp med 50 procent. Utöver den vanliga köpprocessen tecknas ett tioårigt samägandeavtal med HSB. När som helst efter upplåtelsen kan den unga vuxna välja att sälja bostadsrätten. Då säljs också HSBs andel. Tidigast fem år efter tillträdet kan köparen ansöka om att köpa ut HSBs del. Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller bostadsrätten ha sålts vidare till marknaden.

 

Ellen Hellström Persson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.