Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Efter corona – två nya faktorer ritar om bostadsmarknaden

Publicerad: 20 November 2020, 12:09

Thomas Sandell och Helena Paulsson har jobbat mycket tillsammans kring undersökningen som genomfördes förra hösten.

Foto: AFRY

Busslasten med nya invånare som länge kom till Stockholm varje dag kommer att få fler stopp på vägen när pandemin påverkar utformningen av våra hem och städer. Kommer en 2,5:a i Enköping vara det mest attraktiva en utländsk investerare kan tänka sig om några år?


Ämnen i artikeln:

AfryThomas SandellCoronaviruset

Coronapandemin har satt sina spår på de flesta delar av samhället, inte minst våra hem och arbetsplatser. Redan nu har beställningarna på nya bostäder förändrats, jämfört med innan pandemin. 

Läs även: ÅF förvärvar och får ny chefsarkitekt 

– Innan corona ville alla bostadsutvecklare att man skulle göra så små lägenheter som möjligt, inom ramarna för normkraven. Då kunde man ta mycket betalt, och få ut så många lägenheter som möjligt i varje hus. 

Det säger Thomas Sandell, som 2016 blev chefsarkitekt på ÅF, nuvarande AFRY, när den stora teknikkonsulten förvärvade arkitektfirman sandellsandberg. 

Nu menar han att man börjat efterfråga större lägenheter, vilket har att göra med att många sitter hemma och jobbar. Thomas Sandell tror att man kommer att minnas 2020 som en brytningstid. 

– Det har skett en tydlig skillnad i vad som är viktigt. Både var gäller bostäder och arbetsplatser kommer man att komma ihåg 2020 som året då de här trenderna accelererade. Nu är det kul att vara med! Fast under tråkiga omständigheter, så klart. 

Läs även: Boverket ska snabbutreda omställning av kontor och butiker till bostäder

Thomas Sandell ser en annalkande trend i 50- och 60-talens halva rum – lägenheter med ett extra halvrum (mindre än sju kvadratmeter) innanför eller sovrum eller bakom ett kök. 

– Halvrummet är på väg tillbaka – vi ritar sådana nu, som kommer att vara klara om tre år. Allt fler kommer att efterfråga ett extra rum, även om det inte behöver vara så stort. Det viktiga är att kunna stänga om sig och jobba i fred. 

Fastighetsägarna kommer att behöva anpassa sina produkter ganska radikalt.

Vad gäller traditionella arbetsplatser tror att han att det fysiska kontoret kommer att fortsätta vara viktigt, men fylla en annan funktion än vad det gjort fram till nu. 

– Kontorsytorna som man kommer att hyra kommer att bli mindre, dessutom kommer man att hyra på kortare kontrakt. Fastighetsägarna kommer att behöva anpassa sina produkter ganska radikalt. 

Även efterfrågan på nya typer av kontorslösningar har påverkat uppdragen, enligt Thomas Sandell. 

– Fastighetsägarna vill att man ska lägga till arbetsutrymmen i bostadsområdena – små hus som står lite för sig själva som man ska kunna hyra och ha lite coworking i, fast i sitt eget bostadsområde. 

Läs även: Hög internationell aktivitet trots corona: ”Köplusten är definitivt tillbaka”

En annan trend på samma område, som snabbats på av pandemin, är uppsvinget för mindre och mellanstora städer. 

Helena Paulsson är chef för stadsutveckling på AFRY. Innan pandemin låg över oss ledde hon en undersökning i sex europeiska länder där 5 000 unga mellan 18 och 35 år deltog. Man ville ta reda på hur unga människor ser på framtiden, sitt boende och städernas utveckling. 

– Den allra viktigaste och tydligaste insikten som undersökningen gav oss var att bara 12 procent vill bo i städer med över en miljon invånare. Det fanns en tydlig och stark önskan om att bo i mindre städer. Det verkar inte längre vara Tokyo eller New York som lockar allra mest, säger Helena Paulsson. 

Större fokus på 10-minutersstaden

När pandemin var ett faktum bjöds företrädare för kommuner in till rundabordssamtal för att diskutera vad de tror om framtiden, med undersökningen som bas. Även där såg man att det verkar vara den mindre och mellanstora staden som är vinnare framåt. 

– Vi brukar prata om 10-minutersstaden där det är max tio minuter till allt: jobbet, förskolan, mataffären. Det där verkar vara mycket viktigare för den unga generationen än vad det varit tidigare, och det är betydligt lättare att åstadkomma i en mindre stad. 

Men, menar Helena Paulsson, de mindre städerna kan inte bara luta sig tillbaka och lita på att utvecklingen kommer att ske automatiskt. 

– Det gäller att spela sina kort rätt från den mellanstora stadens håll. Men måste våga satsa och göra investeringar. Staden behöver också ha lite självförtroende i det - stå för det som har ett värde i din stad. ”Här kan du få en rimlig bostad nära vattnet” – förstå det, omfamna det och säg det! Det har ett värde. 

8 mellanstora städer som kommer att få ett uppsving, enligt Paulsson och Sandell

Enköping

Tranås

Skellefteå 

Trollhättan 

Linköping

Norrköping

Jönköping

Umeå

Om de här trenderna förverkligas på stor skala, hur kommer det att påverka de stora, och mindre städerna? 

– Självbilden kommer att ändras i småstäderna - de kommer att bli viktiga igen, precis som under förra sekelskiftet när den lilla staden var viktig, säger Helena Paulsson. Jag tror att den lilla staden återigen kommer att börja leva på sina egna meriter. 

Enligt Thomas Sandell är ett tydligt tecken på trenden vuxit sig starkare att utländska investerare börjat investera i de mindre städerna runtom i landet. 

– Det gjorde de absolut inte förut, då var det bara den gyllene triangeln i Stockholm som var intressant. 

Stockholm då? 

– De finns ju alltid kvar – de stora städerna är ekonomiska motorer. Men busslasten som länge kom till Stockholm varje dag, den kommer inte längre - nu ser vi ett negativt flyttnetto till alla de tre storstäderna. Bussen kommer att göra betydligt fler stopp på vägen, avslutar Helena Paulsson. 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.