Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Dystrare syn på bostadsmarknaden

Publicerad: 10 september 2012, 11:19

Synen på bostadsmarknaden är åter mer pessimistisk. Färre tror på stigande priser och fler tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator för september.


Ämnen i artikeln:

SEB

Av tillfrågade hushåll svarar 39 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året, att jämföra med 43 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 28 procent, att jämföra med 25 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 24 procent, att jämföra med 25 procent förra månaden.

SEB:s Boprisindikator definieras som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i septembermätningen på plus 11, en nedgång med sju enheter sedan förra månaden.

– Hushållen misströstar om utvecklingen för svensk ekonomi det kommande året. I kombination med en svag börsutveckling under augusti har det medfört att hushållen blivit mer negativt inställda till bostadsmarknaden. Fortfarande ligger dock Boprisindikatorn på ett svagt plus. Får hushållen rätt om bostadsprisutvecklingen väntar en period med något sval men inte fallande bostadsmarknad, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Fyra procent av hushållen planerar att binda räntan
Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar fyra procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, att jämföra med sex procent förra månaden.

Denna undersökning, som bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 28 augusti till 5 september 2012.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SEB

Ämnen i artikeln:

SEB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.