fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Digitalt spadtag för hållbart stadsutvecklingsprojekt i Hyllie

Publicerad: 8 december 2020, 12:14

Här bygger Nordfeldt 85 hyresrätter i Solkvarteret. Foto: Nordfeldt

Nu har Nordfeldt tagit första spadtaget för Solkvarteret i Hyllie, Malmö. ”Alla blickar vänds hit och många kommer nog att knycka goda idéer från Hyllie”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

Ämnen i artikeln:

HyllieMalmö stadKatrin Stjernfeldt Jammeh

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det är första gången som Nordfeldt bygger i Malmö och bolagets vision för det nya bostadsområdet, som får 85 nya hyresrätter, går hand i hand med stadens. 

– Malmö satsar, precis som vi, mycket på både social och ekologiskt hållbarhet. Det finns fortfarande problem med den sociala integrationen och därför passar vårt projekt så bra, säger John Lindell, vd på Nordfeldt, när första spadtaget till Solkvarteret tas. 

Hyllie är Malmös största stadsutvecklingsområde och ska bli stadens nya och mest hållbara stadskärna.  

– Vi jobbar aktivt med att skapa en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stadsdel som kommer att rymma 15 000 Malmöbor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.

Nordfeldts hus i Solkvarteret har solceller på taket. Foto: Nordfeldt

Läs även: Malmös nya strategi – 1 300 bostäder för unga

Bostad mot jobb-princip

Husen i det nya Solkvarteret är byggda av naturliga material, solceller på taket och har låg energiförbrukning. Även bil- och cykelpooler utlovas, samt öronmärkta bostäder för företag som hjälper unga att få jobb. 

– Min förhoppning är att det ska bli en huggsexa om de bostäderna, säger Cecilia Wallin, utvecklingschef på Nordfeldt.

Företagen erbjuds ordinarier hyror, medan unga får hyresrabatt. 

– Vi kommer även att tillåta en del hyresgäster med försörjningsstöd. Fler borde göra det och inte per automatik dirigera de här personerna till allmännyttan. Alla måste dra sitt strå till stacken, säger Cecilia Wallin.

Detta går hand i hand med Malmö stads nya markanvisningspolicy om att hyresvärdar ska ha en inkluderande syn på boendet och öronmärka 10 procent av beståndet till hyresgäster med försörjningsstöd. 

Läs även: Willhem storköper i Malmö 

Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel

Med klimatkontraktet i grunden har Malmö stad växlat upp ambitionerna om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Hyllie. 

– Vi vill skapa en stolthet för Malmö. Alla blickar vänds redan hit och många kommer nog att knycka goda idéer från oss. Det har hänt mycket på kort tid i Hyllie och kommer att hända ännu mer, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Att bygga en nyproducerad inkluderande stadsdel är dock en svår utmaning. 

– Nyproduktionen är dyr. I min drömstad känner dock alla Malmöbor att de har tillgång till hela staden och vi vill möjliggöra detta. Nordfeldt och ett trettiotal andra aktörer delar den visionen genom att erbjuda bostäder även för mindre resurstarka personer, säger Stjernfeldt Jammeh (S).

Mer om Hyllie – Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel

• För att uppnå målen i energistrategin för Malmö krävs att Hyllie leder utvecklingen mot en hållbar stad genom resurseffektiva strukturer för transporter, energi och mark. 

• Energiförsörjningen i Hyllie ska till 100 procent bestå av förnybar eller återvunnen energi i år.

• Hyllie beskrivs som Malmös nya stadskärna som ska vara blandad, tätare och utpräglat grönare.

• Hyllie ska bli en framtidsorienterad del av Malmö och hela Öresundsregionen.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev