Bostäder
”Det viktiga är att man koncentrerar sig på de boende”
Publicerad: 16 augusti 2014, 11:57
Sara Haasmark, Ishan Kelleciouglu, Mikael Ahlström, Greg Dingizian och Per Dahlstedt
Ofta är det som skrivs om miljonprogramsområden alltför negativt vinklat.
Ofta är det som skrivs om miljonprogramsområden alltför negativt vinklat. De bolag som äger och förvaltar i miljonprogramsområden måste vara extra kunniga och lyhörda. Det var två saker som framkom under seminariet ”Så skapar vi framtidstro i förorten” på Business Arena Almedalen.
Enligt Wikipedia är en förort ”ett bebyggt område eller en ort som är beläget i utkanten eller i närheten av en större stad”. Det låter neutralt och bra. Problemet är att många av olika skäl läser in omotiverat negativa egenskaper i fenomenet, eller låter ett litet antal bostadsområden med problem representera en helhet som inte alls är så problemtyngd. Mikael Ahlström som är styrelseordförande i fastighetsbolaget Mitt Alby berättar att regeringen har definierat 15 svenska bostadsområden som extra utsatta.
– Det motsvarar ungefär en procent av alla bostäder i det som kallas miljonprogrammet. Det utrymme som media ger de negativa händelserna i den här typen av områden står inte i proportion till hur det verkligen ligger till.
Mitt Alby köpte bostadsfastigheter i Botkyrka kommun av kommunala Botkyrkabyggen 2013. Victoria Park äger bostadsfastigheter i så kallade miljonprogramsområden i Malmö bland annat.
– Det är få utomstående som har en korrekt bild av miljonprogramsområdena. Det viktiga är att man koncentrerar sig på de boende, och inte på vad andra tycker, säger Greg Dingizian som är vice styrelseordförande för Victoria Park.
– Media måste vara försiktiga när de rapporterar från utsatta bostadsområden. Det finns en känsla av maktlöshet hos många unga, av att inte känna sig hemma i Sverige. Den förstärks av ensidigt negativ rapportering, säger Ishan Kelleciouglu som är nationell strateg på Rädda Barnen.
När Mikael Ahlström kom till banken och berättade att han ville investera i ett miljonprogramsområde i Alby var reaktionen inte odelat entusiastisk.
– De vi träffade hade en begränsad kunskap om miljonprogrammet. Det var nästan så att de tog fram kors och vitlök.
SBAB såg annorlunda på saken och gick med på att finansiera förvärvet. Enligt Per Dahlstedt som är chef för området Företag och brf på SBAB har den finansiella krisen haft vissa konstruktiva effekter när det gäller fastighetsbolag.
– Idag krävs den en skicklig förvaltning för att gå med vinst. Därför är både kompetens och vilja nyckelfaktorer hos de bolag som får låna av oss.
Mikael Ahlström och Greg Dingizian är överens om att det krävs speciella kunskaper när man förvaltar och äger bostadsfastigheter i områden med socioekonomiska problem.
– Och protesterna som kom som en reaktion på vårt förvärv i Alby har definitivt gjort oss mer skärpta, säger Mikael Ahlström.
När panelen ska ge uttryck för vad som krävs för att lyckas med förvaltning i ett bostadsområde med så kallade socioekonomiska problem är dialog ett nyckelord.
– Det är viktigt att engagera de boende i utvecklingen och stå för det man säger. Ofta kommer kommun och fastighetsägare med stora löften och sedan händer det ingenting. Det handlar om att föra dialog, inte om att informera, säger Ishan Kelleciouglu.
Daniel Bergstrand
Läs mer från Business Arena Almedalen i kommande nummer av Fastighetsnytt.