Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Den farliga nostalgin

Publicerad: 25 mars 2019, 14:29

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Foto: Fastighetsägarna.

Allt var frid och fröjd innan Bildt & Co klev in i Rosenbad 1991 och avsubventionerade bostadsmarknaden. Det hävdar en växande skara bostadspolitiska nostalgiker. Laddade med stapeldiagram och rapporter om Wienmodeller och gud vet vad, kräver de att staten åter ska ta det finansiella ansvaret för bostadsbyggandet. ”Marknaden” har fått sin chans och misslyckats, skriver Tomas Ernhagen.


Ämnen i artikeln:

Tomas Ernhagen

Krönikan kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 2, 2019. Tidningen utkommer den här veckan.

Allt var frid och fröjd innan Bildt & Co klev in i Rosenbad 1991 och avsubventionerade bostadsmarknaden. Det hävdar en växande skara bostadspolitiska nostalgiker. Laddade med stapeldiagram och rapporter om Wienmodeller och gud vet vad, kräver de att staten åter ska ta det finansiella ansvaret för bostadsbyggandet. ”Marknaden” har fått sin chans och misslyckats.

Är det verkligen så? Naturligtvis inte. Den bostadspolitik som nostalgikerna drömmer om var ingen succé. Det berodde inte på att politiken inte var tillräckligt ambitiös – för det var den med råge – utan på att verkligheten inte betedde sig som politikerna önskade. Det gör den sällan.

När den generella bostadspolitiken sjösattes efter andra världskriget rådde ett stadsutvecklingsideal med bilen och det funktionella samhället i centrum. Innerstäderna skulle tömmas på boende för att ge plats åt kontor och butiker. Människorna skulle bo utanför stadskärnorna.

Ekonom-historikern Jan Jörnmark har, med bland annat Stockholm som exempel, övertygande visat hur detta ideal bröt sönder den kostnadseffektiva täta staden till förmån för ett utglesat och dyrt samhällsbygge. Innerstaden blev glesare och äldre än vad politikerna räknat med. Hyresregleringen, som införts 1942, såg till att hyrorna i äldre lägenheter alltid var lägre än i nyare. Därför bodde föräldrarna kvar när barnen flyttade. Den logiken upprepades när staden byggdes i allt vidare cirklar.
Notan för det extensiva byggandet blev hög. Kommunalskatten höjdes kraftigt för att finansiera den mångdubblering av gemensam infrastruktur som tvingades fram i utglesningens spår. Och staten som hade garanterat byggarna låga räntor fick se kostnaderna öka när verkligheten tryckte upp inflation och räntor. I mitten av 1970-talet öppnades dammluckorna. Kostnaderna för räntebidrag, skattesubventioner, bostadsbidrag och kommunala bostadstillägg vällde fram och bidrog tungt till det statsfinansiella moras som ledde fram till 1990-talskrisen.

Den politiska uppslutningen bakom avsubventioneringen var stor. Att byggandet samtidigt störtdök var främst en följd av den historiskt djupa lågkonjunkturen och det föregående vidlyftiga byggandet. Hälften av det som byggdes under subventionsperioden skulle troligen aldrig ha byggts under ekonomiskt mer sunda omständigheter.

Ekonomin och byggandet återhämtade sig sakta. Den täta stadens kvaliteter återupptäcktes och bostadsrätten ledde den följande urbaniseringsvågen. Denna marknadsbaserade modell hotas nu av politikers och myndigheters oro för hushållens skulder. Istället för att strypa finansieringen av den del av bostadsmarknaden som fungerar, borde politiken inriktas på att skapa liknande möjligheter för hyresrätten. Att återinföra ett subventionsprogram av astronomiska dimensioner är dock inte rätt väg att gå. Det är bara farlig nostalgi.

Tomas Ernhagen
Chefsekonom, Fastighetsägarna Sverige

Ämnen i artikeln:

Tomas Ernhagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.