Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

De ska bygga prispressade bostäder i Malmö

Publicerad: 3 juli 2019, 06:33

Detaljplaneområdet ligger på en ödetomt utmed Lönngatan i Malmö.

Foto: Malmö stad

“I ett tidigt skede öppnade vi för hyresrätter men eftersom första etappen sålde så bra har vi snarare öppnat för bostadsrätter”, säger Michel Fatehnia, vd på Kian Properties, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

MalmöAm1 fastigheter

“I ett tidigt skede öppnade vi för hyresrätter men eftersom första etappen sålde så bra har vi snarare öppnat för bostadsrätter”, säger Michel Fatehnia, vd på Kian Properties, till Fastighetsnytt.

Kian Properties och AM1 Fastigheters förtätningsprojekt med prispressade bostadsrätter på en före detta ödetomt utmed Lönngatan i Malmö går vidare i en andra etapp. Det står klart sedan detaljplanen för Cykeln 14 och 15 nu vunnit laga kraft.

Den första etappen innehöll 29 bostadsrätter byggda i trä. Försäljningen som gjordes på ritning, ett ovanligt grepp i Malmö, gick snabbare än väntat, berättar Michel Fatehnia för Fastighetsnytt.

I den här etappen öppnar ni även för hyresrätter. Är det ett tecken på att marknaden för bostadsrätter viker?
– Från början, i etapp 1, hade vi faktiskt tänkt att bygga hyresrätter också men eftersom den sålde så bra så blev allt bostadsrätter. Vi vill ha lite olika storlekar på lägenheterna och eftersom vi sysslar med affordable living och vänder oss till unga och andra som har svårt att komma in på bostadsmarknaden, så anpassar vi oss efter efterfrågan, säger Michel Fatehnia.

Priser på under en miljon
Bostadsrätterna i etapp 1 hade ett lägstapris på 795 000 kronor.

– Produktionstakten är avgörande. Har vi en lång byggsträcka blir det svårare med bostadsrätter. Det är problematiskt om det dröjer för länge från det att man köpt till att man får flytta in, säger Michel Fatehnia.

Bostadsrätterna i etapp 1 i kvarteret Cykeln är byggda i trä. Illustration: Kian Properties

Framtagande av bygglovshandlingar inför bygglovsansökan inleds omgående. Ambitionen är att starta byggnation efter årsskiftet och att bostäderna kan stå klara under år 2021.

Vilket bolag kommer att bygga?
–Vi har kontaktat ett antal byggherrar men inga avtal är skrivna. I första etappen byggde vi i trä, den här gången blir det inte så på grund av detaljplanen.

Var har ni kapat i kostnaderna för att lyckas bygga prispressat?
– I alla led. Men generellt är de höga p-normerna en hög belastning för fastighetsutvecklare. Vänder man sig mot ungdomar så ser vi att det inte är så många som behöver bil. Vi har lyckats hitta uppgörelser med grannfastigheter till exempel, säger Michel Fatehnia.

Andreas Jennische

Ämnen i artikeln:

MalmöAm1 fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.