torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

De får utveckla 600 bostäder i Växjös nya unika stadsdel

Publicerad: 30 januari 2023, 15:08

Blandad bebyggelse i Växjö.

Riksbyggen, Nivika och Granitor är tre av flera vinnare i markanvisningstävlingen för etapp 2:2 av det stora stadsutvecklingsprojektet Bäckaslöv i Växjö.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbyggenObos KärnhemNivika FastigheterHSBVäxjö

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


De vinnande förslagen utsågs av Samhällsbyggnadsnämnden i Växjö den 26 januari och gäller kvarteren: Fiskalen, Garnisonen, Kavalleriet och Konvojen.

Projektet kommer innehålla olika typer av bostäder samt handel, service och kontor. Inom hela området planerar kommunen och Wexnet även att bygga ut en infrastruktur för 5G. Läs mer om satsningen i faktarutan längst ned.

Bäckaslövsesplanaden blir ryggraden i den nya stadsdelen.

Följande aktörer har utsetts som vinnare för respektive kvarter för etapp 2:2 enligt Växjö kommun:

Fiskalen: Riksbyggen ekonomisk förening tillsammans med Nivika samt P&E Persson AB tillsammans med Okidoki bygger AB.

Vinnande förslag
I det vinnande förslaget för Fiskalen presenteras ett kringbyggt kvarter med en gemensam innergård och garage i källaren. I markplan planeras lokaler för vardagsnära service. Sammanlagt innehåller förslaget drygt 200 lägenheter i olika storlekar och med olika upplåtelseformer. Taken nyttjas till odling, terrasser och lokalproduktion av solenergi.

Bild 1/4  Fiskalens fasad är mestadels i tegel och trä. En sockelvåning i tegel utgör en gemensam bas.

Garnisonen: Reliwe AB tillsammans med Elisby Fastigheter AB och Obos Kärnhem AB tillsammans med Obos Naerkontor AS.

Vinnande förslag
I det vinnande förslaget för Garnisonen presenteras ett kringbyggt kvarter med gemensam innergård och garage i källaren. I markplan planeras det för olika lokaler. Sammanlagt innehåller förslaget cirka 240 lägenheter i olika storlekar och med olika upplåtelseformer. Taken nyttjas genom en gemensam takterass och lokalproduktion av solenergi.

Bild 1/2  Garnisonen. Bostadsrätter i trä, gemensam terrass och ett eget närkontor – det är några av delarna i Obos kvarter i Bäckslöv. Kvarteret består av cirka 100 bostäder om 1-4 rum och kök beräknas stå klart för inflyttning 2026.

Foto: Obos

Kavalleriet: Eksjöhus Bostad AB och HSB Produktion i Sydost HB.

Vinnande förslag
I det vinnande förslaget för Kavalleriet presenteras drygt 40 radhus i två våningar. Samtliga bostäder i kvarteret är bostadsrätter. Husen har en varierande fasadutformning och taksiluett.

Kavalleriet. Utvecklas av Eksjöhus Bostad AB och HSB Produktion i Sydost HB.

Foto: Växjö kommun

Konvojen: Fagnes AB, Granitor Property Development AB och Arkadia Bostad Kronoberg AB.

Vinnande förslag
I det vinnande förslaget för Konvojen presenteras radhusbebyggelse blandad med småskaliga flerbostadshus som innehåller lägenheter i olika storlekar. Totalt innehåller förslaget drygt 100 bostäder med blandade upplåtelseformer.

Granitors och samarbetspartnern Arkitektbolagets förslag består av ett 30-tal bostäder i radhus- och lägenhetsform som upplåts som bostadsrätter.

Foto: Granitor

– Vår vision med Bäckaslöv är en blandad stadsbebyggelse med en närhet mellan bostäder, arbetsplatser, kommersiell service och naturmiljöer. Genom markanvisningstävlingen skapas en tidig samverkan mellan flera aktörer. Det tror vi är viktigt för att vi ska nå vår vision, säger Otto Lindlöf (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, i en kommentar.

Området ska vara helt färdigt 2031

• Bäckaslöv sträcker sig mellan Södra Ringvägen i Växjö centrum till Norra Bergundasjön. Här planeras för bland annat handel, service och kontor i hela området med byggnation i olika etapper. Hela området planeras vara klart 2031.

--

• Totalt planeras för cirka 1 200 bostäder, kontor, en ny områdespark samt utbyggd 5G-infrastruktur. Under 2022 har en markanvisningstävling för byggnation av bostäder inom området pågått.

--

Crossways Växjö är ett konceptet som Växjö kommun valt för utveckling av området Bäckaslöv. Skanska driver projektet, i samarbete med Södra och Combitech. De ska ihop med arkitekterna Sandell Sandberg och Wingårdhs samt Riksidrottsförbundet och Stiftelsen Alfons Åberg skapa en hållbar och smart stadsdel med målet att knyta till sig aktörer inom näringsliv, offentlig verksamhet och akademi.

Källa: Växjö kommun

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev