fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

De bygger första trähuset med guldstämpel

Publicerad: 11 maj 2020, 05:00

Hållbarhet är i fokus är Lansa Fastigheter och Wästbygg Projektutveckling bygger i Brunnshög.

Lansa Fastigheter och Wästbygg Projektutveckling har tecknat avtal om att uppföra vad som troligtvis är det första trähuset som klarar Miljöbyggnad Guld.

Ämnen i artikeln:

Lansa FastigheterWästbygg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Fastigheten i Brunnshög i Lund kommer att bestå av 82 lägenheter och en lokal. Den uppförs helt i KL-trä och är projekterad för att klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld. 

– Såvitt vi vet blir detta Sveriges första bostadshus med träkonstruktion som uppnår Miljöbyggnad Guld, vilket vi är jättestolta över. Det har funnits en del utmaningar med att nå dit, bland annat inom områdena akustik och dagsljus, men tack vare ett gott samarbete i projektgruppen har vi hittat rätt lösningar, säger Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling, i ett pressmeddelande.

Hållbarhet och teknik

Huset kommer att späckas med tekniska hållbarhetslösningar. Hyresgästerna ska kunna visualisera och styra sin energianvändning och även kunna mäta den egna vattenkonsumtionen, i syfte att minska förbrukningen. Med bara ett knapptryck kommer de kunna släcka alla lampor och stänga av kaffekokaren innan de lämnar lägenheten och belysningen ska gå att styra via en app.

Det kommer även att finnas pooler med lådcyklar och elbilar tillgängliga för de boende och en trivsam och grön innergård.

Forward funding

Förvärvet genomförs som en forward funding, där Lansa Fastigheter tillträder fastigheten i samband med byggstart och Wästbygg genomför projektet. Wästbygg har använt CBRE som transaktionsmäklare och Setterwalls som juridisk rådgivare. Produktionstiden är beräknad till 1,5 år, med byggstart efter sommaren.

– Lund är en stabil ort med mycket innovation och framåtanda, inte minst vad gäller hållbarhet. Att vi förvärvar det här unika projektet, ligger helt i linje med vår vision att finnas represenerade i regionstäderna med bostäder där vi har hållbarhet och miljö i fokus, säger John Ödman, utvecklingschef på Lansa Fastigheter.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev