Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Danske Bank: Bostadspriserna upp i Stockholm

Publicerad: 31 mars 2022, 06:03

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun pekar mot att priserna steg 1,3 procent i mars, vilket säsongsrensat motsvarar en uppgång om 1,0 procent.


Ämnen i artikeln:

bostadspriserStockholmRiksbanken

”Stockholms bostadsmarknad fortsätter att trotsa tyngdlagen även i mars. Trots skakig börs, fallande reallöner och nya signaler från Riksbanken om att inflationen är alldeles för hög och att räntan därför måste höjas inom kort, så fortsätter bostadspriserna under hög omsättning att stiga”, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank i Sverige, i en kommentar.

Läs även: Stockholms bostadsmål står fast trots negativt flyttnetto: ”Bostadsmarknaden är cyklisk”

Danske Bank noterar att bundna boräntor redan är på väg upp, liksom hushållens boränteförväntningar, som lär stiga än mer i takt med att Riksbanken senare i år börjar höja räntan. Till detta kommer att den höga inflationen gröper ur hushållens inkomster. Samtidigt påpekar de att man inte ska underskatta svensk bostadsmarknad, vilket inte minst pandemin visade.

”Sammantaget är vår bedömning att drivkrafter som fortsatt låga räntekostnader som andel av den disponibla inkomsten och att återhämtningen på arbetsmarknaden gradvis lär förbättras framöver kommer väga tyngre”, skriver de.

Läs även: ”Donut city” på frammarsch – städernas attraktionskraft minskar

Danske Banks väntar sig därför att bostadspriserna fortsätter stiga, om än i en långsammare takt, med 5 procent i år och 2 procent under 2023.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.