Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Dämpad tillväxttakt för hushållens lån

Publicerad: 27 Augusti 2012, 11:23

Enligt Statistiska Centralbyrån hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) i juli en årlig tillväxttakt på 4,4 procent. Det var en minskning jämfört med juni då tillväxttakten låg på 4,6 procent. Bostadslånen hade en årlig tillväxttakt på 4,7 Procent.


Ämnen i artikeln:

SCB

I juli 2011 var tillväxttakten 6,5 procent och hade under hela förra året en avtagande trend. Begreppet MFI innefattar exempelvis banker och bostadsinstitut.

Hushållens lån hos MFI uppgick i juli till 2 715 miljarder kronor. Det är en ökning med 117 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Ökningen kan främst förklaras av bostadslånen som stod för 98 miljarder av ökningen och hade en årlig tillväxttakt på 4,7 procent. Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. I juli uppgick hushållens utestående bostadslån hos MFI till 2 177 miljarder kronor.

Resterande del av hushållsutlåningen utgörs bland annat av konsumtionslån vilka oftast saknar säkerhet samt övriga lån där bland annat lantbruksfastighet utgör säkerhet. Hushållens konsumtionslån uppgick i juli till 166 miljarder och hade en årlig tillväxttakt på 4,9 procent. Övriga lån uppgick till 372 miljarder och hade i juli en tillväxttakt på 2,6 procent.

Uppgång för hushållens räntor
Efter att ha visat en sjunkande trend de senaste månaderna vände räntorna på hushållens lån upp i juli. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal uppgick i juli till 3,83 procent vilket kan jämföras mot 3,81 procent i juni. De stigande räntorna kan främst förklaras av uppgångar i den rörliga räntan medan de långa räntorna gick ner.

Den rörliga räntan på nya avtal steg från 4,07 procent i juni till 4,15 procent i juli. För lån med räntebindningstid på över tre månader till och med ett år låg räntan på 3,69 procent i juli vilket kan jämföras mot 3,78 procent i juni. Den genomsnittliga räntan på nya avtal för bostadslån uppgick i juli till 3,70 procent jämfört med 3,71 procent i juni.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.