Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Dålig bomarknad har blivit sämre”

Publicerad: 13 juni 2019, 07:18

Foto: Mostphotos.

Länsstyrelsen i Stockholm föreslår att regeringen startar en bostadssocial utredning för att komma till rätta med bostadsmarknaden, som man i en ny rapport slår fast har blivit sämre.


Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenStockholm

Bostadsbyggandet i Stockholmsregionen har ökat de senaste åren, men precis som i övriga landet minskar det nu igen. De senaste fyra åren har cirka 70 000 bostäder börjat byggas i länet, men nu uppskattar Länsstyrelsen att bar cirka 10 000 bostäder påbörjas i år.

– Förra årets dåliga bostadsmarknad har blivit ännu sämre. Alla pilar pekar åt fel håll, säger Henrik Weston, utvecklingsledare och en av författarna till rapporten ”Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2019”.

Som ett resultat av det höga bostadsbyggandet de senaste åren står allt fler bostäder nu inflyttningsklara, 17 000 stycken i år och 12 000 nästa år enligt beräkningarna.

– Vi har rekordmånga inflyttningsklara bostäder, vilket är bra i sig. Men de är fortfarande alltför dyra att köpa och hyra för många hushåll. Och samtidigt som det för första gången på många år står bostadsrätter tomma uppger länets alla kommuner att de har brist på bostäder. Det rimmar illa och är ett bevis på att enbart bostadsbyggande inte är lösningen på en fungerande bostadsförsörjning, säger Henrik Weston.

Weston menar att bostadsfrågan måste lösas för att Stockholm ska behålla sin attraktivitet. Länsstyrelsen anser därför att man behöver hitta en svensk modell som innebär att alla ska ha någonstans att bo, oavsett inkomstgrupp. Detta anser man ska göras inom ramen för en bred bostadssocial utredning.

– En sådan utredning bör titta på hur stor bostadsbristen är, vilka som drabbas och vilka alternativen är för att vi ska få en bostadsförsörjning som omfattar alla. På kort sikt behöver kommunernas kösystem reformeras. Det är rimligt att lägenheter förmedlas utifrån behov, snarare än kötid, säger Henrik Weston.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.