Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Dags för beslut om nytt landmärke i Malmö

Publicerad: 18 juni 2019, 11:38

Visionsbild för byggnaden ut mot kajen sett från öst. Illustration: Malmö stad

På onsdagen ges besked om Wihlborgs och JM:s planer på ett nytt höghus vid Dockplatsen i Västra hamnen i Malmö.


På onsdagen ges besked om Wihlborgs och JM:s planer på ett nytt höghus vid Dockplatsen i Västra hamnen i Malmö.

Det är ett förslag till detaljplan som Malmö kommunfullmäktige har att ta ställning till den 19 juni.

Syftet med planförslaget är att uppföra en byggnad med cirka 160 bostäder samt kontor och centrumverksamheter på bottenvåningen i anslutning till Dockplatsen i Västra hamnen.

Två höga huskroppar
Byggnaden föreslås få två uppskjutande högre byggnadskroppar på 56 respektive 79 meter och är tänkt att bli ett landmärke som ramar in och markerar Dockplatsen samt Dockan-området.

Kommunstyrelsen yrkar på ett godkännande då förslaget möjliggör en fortsatt utveckling av Västra Hamnens omvandling från industri- och hamnområde till en blandad stad.

Den planerade byggnaden kommer att bli högre än omgivande genomsnittliga kvarter även om det finns flera höga byggnader i närområdet.

Sammanlagt möjliggör planen för 14 284 kvadratmeter BTA.

Projektet drivs av Wihlborgs och JM.

– Wihlborgs äger fastigheten, men eftersom vi fokuserar på kommersiella lokaler är tanken att vi ska vi sälja till JM som bygger och utvecklar bostäderna. Tanken är dock att Wihlborgs genom en tredimensionell fastighetsbildning ska äga och förvalta bottenvåningen, skriver Karin Witsell Heydl, kommunikationschef på Wihlborgs.

Andreas Jennische

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.