Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

D. Carnegie vill bygga radhus på taken

Publicerad: 26 maj 2016, 11:05

Illustration: Stadion Arkitekter.

D. Carnegie & Co har ansökt om att ändra detaljplanen för fyra våningshus som bolaget äger i Sollentuna. Planen är att bygga radhus ovanpå de befintliga fastigheterna, plus en ny, högre byggnad.


Ämnen i artikeln:

HemblaSollentuna

D. Carnegie & Co har ansökt om att ändra detaljplanen för fyra våningshus som bolaget äger i Sollentuna. Planen är att bygga radhus ovanpå de befintliga fastigheterna, plus en ny, högre byggnad.

Den aktuella fastigheten heter Traktören 5 och ägs av D.Carnegie/Fastighets AB Turemalm. I det inlämnade förslaget vill man bygga radhus i två våningar på taken till fyravåningshusen.

– Det är mycket glädjande att vi nu får ytterligare förslag på hur förtätning kan ske vid våra stationssamhällen. Jag är även mycket tillfreds med fastighetsägarens tydliga koppling av sitt förätningsprojekt till omvandlingen av Malmvägen som en trivsam och inbjudande boulevard, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Bolaget vill alltså också bygga ett högre hus på gården. Det föreslagna högre huset är placerat strax norr om den fönsterlösa gaveln på befintligt tiovåningshus för att minimera påverkan på omkringliggande bostäder.

För det högre huset presenteras två olika höjdalternativ, där D. Carnegie antingen vill bygga 10 våningar, motsvarande befintliga hus i södra delen av fastigheten, eller 17 våningar, så att huset sticker upp över omgivande byggnader.

Enligt förslaget kan 90 till 150 nya bostäder byggas på fastigheten.

– Det är väldigt roligt att fastigheten nu utvecklas med de första radhusen på ett tak i Sollentuna, och att detta ses som ett mycket positivt arkitektoniskt inslag i en i övrigt tät stadsbyggnadsstruktur, säger Christina Leifman, stadsbyggnadschef i Sollentuna kommun.

På stadsbyggnadsnämndens sammanträde 25 maj fick kommunledningskontoret i uppdrag att upprätta en ny detaljplan för fastigheten Traktören 5. Planen beräknas kunna lämnas till kommunfullmäktige för antagande i början på 2018. Den nya detaljplanen ska även innehålla möjligheter att omvandla Malmvägen till en boulevard.

– Vårt förslag att förtäta med flertalet nya bostäder på befintliga hus och gård ser vi som ett positivt arkitektoniskt samspel till den befintliga miljön. Tillsammans med kommunen vill vi även fortsätta att utveckla Malmvägen och Sollentuna, säger Luigi Fallai, Architect & Developer på D. Carnegie & Co AB.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

HemblaSollentuna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.