Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

CV-området blir ny stadsdel i Örebro

Publicerad: 20 oktober 2016, 12:05

Visionsbild över området. Bild: Jernhusen/White.

Det gamla industriområdet Centralverkstaden, CV, ska bli en ny stadsdel i centrala Örebro. På torsdagen presenterade statliga Jernhusen sina planer för områdets framtid.


Ämnen i artikeln:

JernhusenÖrebro

Målet med planerna är att öppna upp CV för medborgarna, och göra om stadsdelen till en moden sådan med bostäder, arbets- och mötesplatser.

I dag bedriver Jernhusen tågunderhåll på området, vilket ska ändra karaktär och därmed få nya behov av lokalytor. Det är de kvarvarande ytorna som gör den nya stadsdelen möjlig.

–   Tillsammans med kommunen ska vi etappvis omvandla CV till en levande stadsdel mitt i centrala Örebro. Det kommer ta 20-30 år och vi börjar nu, säger Jennie Kastengren, regionchef på Jernhusen.

Ambitionen är att det ska finnas ett antaget planprogram vid årsskiftet 2017/2018 för hela CV-området. Därefter kommer det ske detaljplanearbeten för varje etapp.

–   Det är bra att Jernhusen utvecklar CV till en ny stadsdel, det är en framtida pärla i ett växande Örebro.  CV-området bär mycket av Örebros historia och det är spännande att diskussionen om CVs framtid nu börjar på allvar , säger Björn Sundin kommunalråd (S) i Örebro kommun.

Centralverkstaden invigdes 1902 och fungerar alltså än idag som en viktig underhållsdepå för tågtrafiken.

I ett första skede är det känt att byggbolaget JM vill bygga 100 bostäder i en första etapp.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

JernhusenÖrebro

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.