Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Coronalättnader dämpar boprisrusning

Publicerad: 2 juni 2021, 13:42

Robert Boije förväntar sig en mer dämpad utveckling på bomarknaden de kommande månaderna.

Foto: SBAB

Bostadspriserna i Sverige fortsatte upp i maj men ökningstakten avtar, speciellt för villor, samtidigt som bostadsrätter i mellersta Sverige sjönk marginellt, det visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetSBABRobert Boije

Priserna på bostäder fortsätter upp och bäst gick det för bostadsrätter i Malmö och norra Sverige i maj, där priserna ökade med 1,3 respektive 1,2 procent, medan priserna i Mellansverige föll med 0,4 procent.

Läs även: Experten om att socialdemokrater vill se ny fastighetsskatt: ”Risk för kraftigt boprisfall”

Siffrorna över samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli i maj visade samtidigt att villapriserna i landet fortsätter upp. Uppgången har dock dämpats om man ska tro majsiffrorna som stannade vid 0,9 procent jämfört med uppgången på 4,3 procent i april. I årstakt ligger prisökningen på villor fortsatt över 20 procent i stora delar av landet.

– Sverige öppnar nu upp allt mer efter att smittspridningen gått ned och om det medför en viss tillbakagång till mer normala konsumtionsmönster bör vi förvänta oss en betydligt mer dämpad utveckling på bostadsmarknaden de kommande månaderna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, mot bakgrund det senaste årets historiska ökning av framför allt villapriserna.

 

 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.