torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Convendum pausar bostadslansering på oviss tid

Publicerad: 23 september 2020, 10:41

Håkan Jeppsson är vd på Convendum. Foto: Convendum

Förra året meddelade Convendum att bolaget börjar hyra ut företagsbostäder i Sundbyberg den här hösten. Men nu bromsas den nygamla konceptlanseringen igen.

Ämnen i artikeln:

ConvendumWallenstam FastigheterCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Convendum har sedan verksamheten startade för fem åren sedan befunnit sig i en kraftig expansionfas. Näst på tur skulle ett nytt koncept, Convendum Living, med företagsbostäder på Fredenstorg i Hallonbergen, Sundbyberg, vara – men nu skjuts planerna fram på oviss tid.

– Satsningen är till väsentlig del beroende av expats och vi har fått möjligheten att flytta fram lanseringen tills marknadsklimatet blir bättre igen efter coronan, säger bolagets vd Håkan Jeppsson till Fastighetsnytt. 

Läs även: Convendum stänger sitt konferenscenter i Stockholm

Tur i oturen är att Convendum inte har hunnit teckna kontrakt med några fastighetsbolag ännu. Wallenstam, som äger 30 procent av Convendum, är en av byggherrarna, men fastigheter kommer att hyras av flera bolag.

Handlar det om osålda bostäder? 

– Delvis. Vissa osålda bostäder görs om till blockuthyrning åt oss, medan andra byggs specifikt åt oss. 

Blockuthyrning, där fastighetsägare hyr lägenheter till företag som sedan hyr vidare dem som longstay, är en växande marknad i storstäderna på grund av den svåra bostadsbristen. Och beskrivs som ett mellanting mellan hotell och vanliga bostäder. 

– Det kan jämföras med andrahandsmarknaden för lägenheter. Bristen på bostäder i Stockholm, som i sin tur är en effekt av regleringen av hyresmarknaden och bostadsbyggandet, skapar ett behov av företagslägenheter.

Faktum är att Convendum redan 2018 skakade hand med Oscar Properties om att omvandla vissa bostäder i Norra Djurgårdsstaden till företagsbostäder. Men de planerna gick i stöpet. 

Vad hände? 

– Projektet blev försenat och med anledning av detta gick vi ur avtalet, säger Håkan Jeppsson. 

Storbolag vanliga kunder

Betalningsviljan för företagsbostäder upplevs vara särskilt stark bland framgångsrika bolag i storstäder som vill rekrytera internationell arbetskraft och i dag många gånger tvingas boka dyra hotellrum åt sina anställda. 

– Lägenheterna är förhållandevis dyra, men mer kostnadseffektiva än hotell som kostar 30 000–40 000 kronor i månaden. Vi har bostäder från 15 000 kronor och uppåt, säger Håkan Jeppsson. 

Läs även: Convendum expanderar – öppnar coworking i Spanien och Tyskland

Två tredjedelar av bostäderna är ettor under 30 kvadratmeter och det finns även några paradvåningar att hyra. Bostäderna är fullt utrustade och kan hyras från en månad och uppåt. 

– I hyran ingår även tillgång till alla våra coworking-anläggningar, där hyresgästerna bland annat kan arbeta, träna och äta frukost. 

2022 öppnar Convendum ett nytt coworking space på Rissneleden i Sundbyberg och då väntas även bostadsprojektet vara igång. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev