Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Coliving-aktören: Privata rum räddningen i coronatider

Publicerad: 21 april 2020, 11:26

Katarina Liljestam Beyer, COO och grundare Colive och Jonas Häggqvist, CEO och grundare Colive.

Foto: Max Modén, Colive

Colive uppger privata rum och badrum som en framgångsfaktor när de navigerar coronakrisen. ”Vår svenska modell skiljer sig från asiatiska och amerikanska, där sovsalar eller delade sovrum är vanligt”, säger bolagets medgrundare Katarina Liljestam Beyer, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

ColiveCoronaviruset

Sveriges största och första coliving-operatör har än så länge inte drabbats av coronakrisen, mycket tack vare den ”svenska modellen” och aktsamhet för rådande bestämmelser.

– För att bemöta risken har vi varit noggranna med att vidarebefordra myndigheternas uppmaningar och snabbt bemöta frågor från våra boende, som även har tagit ett stort ansvar själva, säger bolagets medgrundare och COO Katarina Liljestam Beyer, till Fastighetsnytt.

Läs även: Bostadsdelningstrenden tar nya kliv 

Hon säger att den mest konkreta räddningen i coronakrisen har varit att boende har privata rum, oftast med ett eget badrum också, vilket underlättar isolering vid sjukdomsfall. 

– Vår ”svenska modell” skiljer sig från asiatiska och amerikanska ”pod-varianter” av coliving, där sovsalar eller delade sovrum är vanligt. 

Expansionsplanerna består

Trycket på att hitta bostäder åt unga personer mellan 20 och 35 år har inte avtagit under krisen. 

– De måste fortfarande ha någonstans att bo. Vår målgrupp har ingen möjlighet att bo i helt egna hushåll, så vi har inte märkt av någon avmattning i efterfrågan, säger Katarina Liljestam Beyer.

Planen är tvärtom att växla upp verksamheten i hela Sverige. Den senaste tiden har Colive rekryterat tre nya personer och i februari tog bolaget även in kapital från Wallenstam och Konsumentföreningen Stockholm. 

Allt för att klara av flera stora projekt som ligger i pipeline. 

– I höst öppnar vi upp en sprillans ny Colive-hub för 100 personer i Haninge, söder om Stockholm.

Just nu har bolaget flera nya hubbar på gång i Stockholm, Göteborg, Lund och Uppsala. Planen är att ha 7 000 bostäder för unga vuxna runtom i Sverige om fem år. 

– I dag har vi plats för 24 hyresgäster, varav hälften i Colive Lab på Södermalm och hälften på Colive U25 på Lidingö, säger Katarina Liljestam Beyer. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

ColiveCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.