Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Civila kan skapa en halv miljon hem”

Publicerad: 16 februari 2016, 13:04

Kod Arkitekter har, på uppdrag av Boverket, tagit fram den så kallade 500k-modellen. Den innebär att om en procent av landets alla villaägare bygger ytterligare en bostad årligen, kan 500 000 nya hem skapas på 25 år.


Ämnen i artikeln:

Kod ArkitekterBoverket

Rapporten lyfter fram den outnyttjade potentialen i landets alla småhus. Mer än hälften av befolkningen bor i småhus, och var tredje husägare upplever enligt rapporten att bostaden är för stor.

Tanken är därför att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar för att skapa nya hem i villastäder. Enligt rapporten skulle bostadsbyggandet öka med 33 procent bara i Stockholm, om modellen användes.

1900talet2

dubbelt så många

Illustration: Kod Arkitekter.

“Med en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan utvecklingen av villastaden bemöta flera viktiga samhällsutmaningar samtidigt; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet” skriver rapportförfattarna.

Modellen utgår från fyra sätt att utveckla befintlig småhusbebyggelse:

- 1. Befintliga hus delas upp i flera bostäder
- 2. Befintliga gårdshus (exempelvis garage) byggs om till bostäder
- 3. Fler bostäder skapas genom tillbyggnader
- 4. Nya bostadshus byggs på tomten

För att möjliggöra de fyra utvecklingsprinciperna krävs enligt rapporten ändringar i kommunernas detaljplaner och bestämmelser. 📷

Här kan du läsa hela rapporten.

Redaktionen

Källa: Kod Arkitekter

Ämnen i artikeln:

Kod ArkitekterBoverket

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.