Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

CBRE: Räkna med att OS ger högre bostadspriser

Publicerad: 24 juni 2019, 06:54

Barkarbystaden är ett område där bostadspriserna väntas stiga mer än i andra områden om Stockholm/Åre tilldelas vinter-OS 2026.

Foto: Mostphotos

Bostadspriserna väntas stiga i delar av Stockholm och Åre om det blir Sverige som får arrangera vinter-OS 2026, enligt fastighetsrådgivaren CBRE.


Ämnen i artikeln:

TullingeÅreStockholmBarkarbystaden

Bostadspriserna väntas stiga i delar av Stockholm och Åre om det blir Sverige som får arrangera vinter-OS 2026.

I dag måndag fattar IOK, den internationella olympiska kommittén, beslut om vem som får uppdraget att arrangera vinter-OS 2026. Avgörandet står mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina.

Enligt en av världens största fastighetsrådgivare, CBRE, så är höjda bostadspriser i Stockholm/Åre en effekt att vänta om Sverige utses till värd för spelen.

CBRE har i en rapport granskat hur sommar-OS i London 2012 påverkade priserna och slår fast att priserna i områdena runt arenorna stigit med i genomsnitt 29 procent, en ökning som enligt rapporten består fyra år senare. Runt huvudarenan för London-OS, Wembley Arena, dubblades bostadspriserna.

Rimligt vänta prisstegring även här
Även om förhållandena i Stockholm/Åre är annorlunda, främst med tanke på att fokus ligger på hållbarhet och att befintliga och redan planerade bostäder ska användas i så hög grad som möjligt, spår CBRE att bostadspriserna skulle stiga även här. I synnerhet i områden runt arenorna och extra tydligt om där också görs insatser för att förbättra de allmänna utrymmena.

– Särskilt intressant tycker jag att det kan bli att se kring den nya skidstadion som de vill bygga i Hamra i Tullinge men även kring Hammarbybacken och i Barkarbystaden, säger Emelie Samuelson, associate director på affärsområdet Building Consultancy på CBRE:ss kontor i Stockholm, till Fastighetsnytt.

Utredningen från London visar att priserna inte steg i redan väletablerade stadsdelar med höga priser.

Andreas Jennische

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.