lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bygget av nya Älvsjöstaden påbörjat

Publicerad: 10 juni 2016, 10:03

Bild: Familjebostäder.

Allmännyttiga Familjebostäder har tillsammans med JM förvärvat kontors- och industrifastigheter i Älvsjö de senaste åren, i LM Ericssons gamla fabriksområde. Nu påbörjas bygget av “Älvsjöstaden” med 1 600 nya bostäder.

Ämnen i artikeln:

ÄlvsjöFamiljebostäderJM

Allmännyttiga Familjebostäder har tillsammans med JM förvärvat kontors- och industrifastigheter i Älvsjö de senaste åren, i LM Ericssons gamla fabriksområde. Nu påbörjas bygget av “Älvsjöstaden” med 1 600 nya bostäder.

Som Fastighetsnytt tidigare skrivit om ska Familjebostäder bygga hela 870 nya hyresrätter på platsen, var av 150 är studentbostäder. Tillsammans med JM:s nya bostäder i kvarteret ska en ny stadsdel skapas med 1 600 nya hyres- och bostadsrätter.

På måndag tas det första spadtaget av Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd tillika ordförande i Familjebostäder.

– Byggandet av Älvsjöstaden innebär ett mycket välkommet tillskott av bostäder, och särskilt roligt är det att det byggs många nya hyresrätter och studentbostäder vilket är något som verkligen behövs i Stockholm säger hon.

För Familjebostäder är bygget indelat i tre etapper, där bara den första är startklar:

• Etapp 1. 133 hyresrätter i Kabelverket 9. Byggnation pågår med inflyttning under 2017.

• Etapp 2. 157 hyresrätter i Sandaletten. Byggstartar 2017. Planerad inflyttning 2019. 70 studentlägenheter i kvarteret Prästgårdshage. Detaljplan överklagad.

• Etapp 3. Kabelverket 8A, ombyggnation av befintlig fastighet till 86 studentlägenheter. Inflyttning 2017. Kabelverket 11, 430 hyresrätter, plansamråd pågår.

Det finns en uttalad ambition att anamma områdets industriella känsla, och man har enligt bolaget inspirerats av New York, med bland annat trappor från husen ner till gatorna.

Bebyggelsen ska som så många andra bli “blandad”. I det här fallet blir det punkthus och lamellhus i olika höjder – bland annat ska ett hus bli hela 22 våningar högt.

– Älvsjö är en av de stadsdelar som har störst utvecklingspotential och det är roligt att vi som byggande, allmännyttigt bostadsbolag nu är med och utformar ett helt nytt område, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef på Familjebostäder.

Hela området beräknas stå färdigt 2022.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev