Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bygger bostäder vid Essingeleden

Publicerad: 21 augusti 2015, 09:11

Illustration: Utopia Arkitekter.

Vid exploateringsnämndens sammanträde igår markanvisades Utopia Arkitekters förslag “Trasmattan” i Midsommarkransen till Järntorget, Åke Sundvalls Bygg och Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB).


Ämnen i artikeln:

JärntorgetUtopia ArkitekterStockholm

Vid exploateringsnämndens sammanträde igår markanvisades Utopia Arkitekters förslag “Trasmattan” i Midsommarkransen till Järntorget, Åke Sundvalls Bygg och Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB). Förslaget har varit omdiskuterat, då det ligger precis vid Essingeleden och bland annat innefattar en 270 meter lång skärmbyggnad mot vägen.

– Det här är ett väldigt krävande projekt i och med närheten till Essingeleden. Med vårt förslag lyckas vi ändå leverera en bullerfri boende- och utomhusmiljö i området och möter alla kommunens krav samtidigt som det arkitektoniskt förhåller sig följsamt till områdets tydliga karaktär, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd, säger till Dagens Nyheter att Stockholm behöver kreativa lösningar.

– Bostadsbristen gör att det även går att få ekonomi i projektet, för tio år sedan hade det inte gått att få lägenheterna uthyrda eller sålda, säger han till DN.

Skärmbyggnaden blir fem våningar hög och utgör fasaden för bygget, med olika färger och material. Innanför den uppförs mer traditionella kvarter med byggnader med olika höjd. Samtliga lägenheter får balkonger eller uteplats mot en tyst sida. Totalt omfattar projektet 375 nya bostäder, 225 hyresrätter och 150 bostadsrätter.

– Trasmattan är ett bra exempel på hur vi i ett snabbväxande Stockholm kan bygga högkvalitativa och vackra bostäder även i mer utmanande lägen. Vi hoppas att det kan inspirera till fler projekt i de många områden där det finns möjlighet att bygga men man kanske tidigare har avstått på grund av bullerproblematik som gjort det svårt att få fram arkitektoniskt högkvalitativa förslag.

Byggstart för projektet är beräknad till 2018 med inflyttning planerad till 2020.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Utopia Arkitekter och Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.