tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bygger 360 studentbostäder i Lund

Publicerad: 6 oktober 2017, 09:26

AF Bostäder inleder sin planerade expansion av totalt sju kvarter med studentbostäder i Kämnärsrätten i norra Lund.

Ämnen i artikeln:

AF BostäderLindbäcks byggNCCStudentbostäderLund

Inom ett område bestående av totalt sju kvarter på Kämnärsrätten i Lund planerar AF Bostäder att på sikt fördubbla antalet studentbostäder från 750 till 1 500 bostäder. De fyra första kvarteren beräknas stå klara 2021. Först ut är kvarteren Sagoeken och Proto.

Sagoeken är ett samarbetsprojekt mellan Lunds kommun och AF Bostäder. Först byggs en ny kommunal skola och förskola, därefter byggs 175 enrummare för studenter ovanpå vilket har möjliggjorts genom en tredimensionell fastighetsbildning.

– Sagoekens studentbostäder är helt prefabricerade hos Lindbäcks i Piteå. När skolan står klar kan vi montera bostäderna nyckelfärdiga på plats, säger Magnus Cederberg på AF Bostäder. Tack vare den här byggtekniken kan vi granska varje lägenhet innan den levereras. Och trots att bostäderna ska resa från Piteå till Lund blir det mycket färre transporter totalt sett, säger Jonna Myrebris, fastighetschef på Serviceförvaltningen, Lundafastigheter.

Proto består av tre huskroppar som byggs av AF Bostäder och NCC. Här ryms 185 lägenheter för upp till 307 studenter. På båda fastigheterna har AF Bostäder tidigare haft äldre studentbostäder, så kallade fyrklöverhus.

– Fyrklöverhusen var för länge sedan en sinnrik lösning på studentbostadsbristen. Dessvärre var de inte konstruerade för långsiktig förvaltning och energianvändningen var mer än dubbelt så hög som i våra nybyggda hus. Nu har vi rivit området för att bygga upp det igen. De nya bostäderna blir dubbelt så många, de blir helt anpassade för moderna studenters behov och effektiva att förvalta. Dessutom halveras energianvändningen, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev