Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bygger 1500 nya bostäder i Kiruna

Publicerad: 12 april 2018, 11:03

Flygbild över Kiruna. Foto: Fredric Alm / Alm & ME

LKAB ska uppföra runt 1500 nya bostäder samt kommersiella fastigheter i Kiruna till år 2022 i samband med stadsflytten.

Ämnen i artikeln:

LKABKiruna

LKAB ska uppföra runt 1500 nya bostäder samt kommersiella fastigheter i Kiruna till år 2022 i samband med stadsflytten, rapporterar SVT. 

Hittills har 400 lägenheter nyproducerats och 158 har rivits. Det nya området Luossavaara, som har färdiga detaljplaner och pågående markarbeten, kommer rymma 200 bostäder medan Jägarskolan får 450 bostäder.

– Det har byggts över dubbelt så många bostäder som det rivits. Vi tar vårt ansvar att säkra mark så att vi kan bygga nya hus till alla berörda husägare. LKAB är överlägset största aktören i nya centrum där vi bygger kvarter 4, 6, 7, 8 och 9, säger Joakim Björnström, chef för samhällsomvandlingen i Kiruna.

I samma veva som byggprojekten startar en efter en så har flyttkedjorna påbörjats.

– Vi har redan ordnat nya bostäder åt över 300 familjer, både i nyproduktion och i äldre bestånd. Väljer nuvarande hyresvärdar pengar istället för nya hyreshus så får hyresgästerna en ny lägenhet hos oss. Vi bygger hela tiden nytt för att se till att alla erbjuds en bostad, det säkerställer bostadsbyggandet i Kiruna, säger Siv Aidanpää-Edlert, vd LKAB Fastigheter.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev