Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggemenskaper för fler bostäder

Publicerad: 28 oktober 2015, 17:00

Elin Olsson.

Foto: Anders J Larsson/Miljöpartiet Stockholms stad.

I Stockholms stads budget för 2016 finns det bland alla paragrafer ett litet stycke om så kallade byggemenskaper. Staden vill att markanvisning med byggemenskaper ska prövas under året, för att underlätta för mindre aktörer på marknaden. Detta ska vara en av metoderna för att nå färdiga byggrätter som mindre byggherrar kan efterfråga.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietStockholm

Byggemenskaper, eller Baugemeinschaft, är ett koncept som härstammar från Tyskland. Det går ut på att de boende ska få möjlighet att påverka utformningen av byggnaden redan i produktionsfasen. Tanken är att en grupp människor, tillsammans med byggherrar eller arkitekter, samlas och formar sitt eget boende. Bland annat finns det flera marknadsplatser på nätet där man kan hitta likasinnade.

– Byggemenskaper är ju egentligen ingen ny företeelse. Tittar vi tillbaka i tiden så startade till exempel HSB en gång i tiden utifrån samma tankar, säger Elin Olsson, ordförande i exploateringsnämndens strategiråd till Fastighetsnytt.

Tanken är att genom att arbeta på en bred front ska fler bostäder byggas.

– Byggemenskaper kommer inte att vara svaret på bostadsbristen på kort sikt men min förhoppning är att vi kan ge utrymme för fler att vara kreativa och lägga grund för en mångfald av boenden, säger Elin Olsson.

Hur ska det gå till, rent praktiskt?
Rent praktiskt är det möjligt att staden utlyser en eller flera markanvisningstävlingar för just byggemenskaper. Staden behöver hitta en process för hur den här typen av byggen ska lotsas från idé till genomförande.

Elin Olsson säger att metoden skulle vara lämplig i till exempel Skärholmen och i Skarpnäck, och att hon överlag gärna skulle se dem i ytterstaden.

Även om de stora och etablerade aktörerna är viktiga tycker Elin Olsson att det behövs en större mångfald i utbyggnaden av Stockholm.

– Naturligtvis är de mer etablerade och större aktörerna viktiga men mindre aktörer är på gott och ont inte lika låsta i sina tekniska plattformar för byggandet vilket kan skapa förutsättningar för innovation och kreativitet, säger hon.

Hur tror du att det här kommer att falla ut?
– Vi ser framför oss att vi kan pröva oss fram under kommande år med ett mindre antal byggemenskaper för att lära oss mer om hur framgångsfaktorerna ser ut och hur staden på bästa sätt kan kanalisera den här kraften.

Elin Olsson säger att hon har märkt av att intresset av att öka medinflytandet och få en mer differentierad produkt ökar.

– Där är ju byggemenskaper spännande. Särskilt för unga så tror jag att de etablerade byggherrarna har tagit till sig av undersökningen om ”Hur vill unga i Stockholm bo I framtiden” från 2014 där 70 procent säger sig vara positiva till att vara med i en byggemenskap, avslutar hon.

Den röd/grön/rosa budgeten kommer att debatteras i kommunfullmäktige den 18-19 november.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.