Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggandet ökar i stabil takt men utsikter grumlar bilden - Byggfakta

Publicerad: 15 juni 2022, 05:34

Foto: Mostphotos

Än så länge syns inga tecken på någon inbromsning i byggandet i Sverige utan byggstarterna fortsatte i maj att öka i ungefär samma takt som tidigare under året.
Det visar analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator.
Bostadsprojekt i tidiga skeden har också ökat snabbt vilket talar för ett fortsatt högt bostadsbyggande, men negativa utsikter för efterfrågan, finansieringsmöjligheter och byggkostnader gör det osäkert om tidsplaner och kalkyler kommer att hålla.


Ämnen i artikeln:

SvepetBygg

Byggstarterna för byggnader i Sverige steg med 1,0 procent i maj, jämfört med föregående månad, och ökade med 8,2 procent i årstakt. Eftersom indikatorn mäts nominellt lyfts den nu av de snabbt stigande byggkostnaderna.

”Byggstarterna fortsatte öka även under maj, enligt Byggstartsindikatorn. Hittills i år har ökningarna varit stabila kring nuvarande nivåer kring knappt 1 procent per månad. Det är dock svårt att avgöra hur mycket av uppgången som beror på ökad byggaktivitet och hur mycket som kan hänföras till stigande byggmaterialpriser och andra kostnadsökningar”, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, i en kommentar.

Bostadsbyggandet ökade med 1,3 procent i maj från föregående månad samtidigt som årstakten dämpades till 8,0 procent.

”Bostadsbyggandet fortsätter öka. De senaste månaderna har till och med ökningstakten varit lite högre än vad den var i slutet av 2021. Givet de kraftigt ökade byggmaterialpriserna så finns det dock anledning att misstänka att en stor andel av ökningarna beror på ökade kostnader snarare än ökad byggvolym”, säger Tor Borg.

Han konstaterar vidare att antalet bostadsprojekt som befinner sig i tidiga skeden ökade snabbt under 2021 och även hittills under 2022, något som talar för ett fortsatt högt bostadsbyggande.

”Negativa utsikter för framtida bostadsefterfrågan, finansieringsmöjligheter och byggkostnader medför dock att det är högst osäkert om tidsplaner och kalkyler kommer att hålla”, säger han.

Han tillägger också att byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder planar ut kring 63.000 bostäder under 2022. Detta skulle vara historiskt högt, om än något under de utfall som SCB hittills publicerat för slutet av 2021 och början av 2022, påpekar Tor Borg.

Byggstarter av andra byggnader än bostäder steg samtidigt steg 0,4 procent i maj, efter att ha minskat de föregående månaderna, och årstakten var 8,5 procent.

”Byggandet utanför bostadssektorn har saktat in under 2022. Både industri- och lagerbyggandet har dämpats liksom byggandet av kontors- och samhällsfastigheter. Däremot verkar byggandet inom handeln öka något från nedpressade nivåer”, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn omfattar byggstarter för nyproducerade bostäder och andra byggnader. Den tas fram utifrån uppgifter i Byggfaktas byggprojektdatabas och är tänkt som en tidig indikator på byggkonjunkturen och bostadsbyggandet.

 

Byggstartsindikator                maj         apr         mar

==============================================================

Totalt                                                        

Månadsförändring                  1,0%        0,9%        0,8%

Årstakt                                     8,2%        7,7%        7,4%

Bostäder                                                      

Månadsförändring                  1,3%        1,6%        1,6%

Årstakt                                     8,0%        8,5%        9,1%

Övriga byggnader                                              

Månadsförändring                0,4%       -0,2%       -0,3%

Årstakt                                    8,5%        6,5%        4,8%

==============================================================

Bild: Byggfaktas byggstartsindikator

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

 

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SvepetBygg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.