Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggandet minskade med 16 procent 2018

Publicerad: 19 februari 2019, 07:54

Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB.


Ämnen i artikeln:

SCB

Att marknaden för nyproducerade bostäder knakat det senaste året har knappast gått någon förbi, och nu visar det sig även i statistiken.

I flerbostadshus påbörjades cirka 42 250 lägenheter under året, vilket är 15 procent färre än under 2017. Av dessa lägenheter är cirka 60 procent hyresrätter vilket kan jämföras med 50 procent för 2017.

I småhus påbörjades cirka 10 750 lägenheter – 17 procent färre än under 2017.

Siffrorna för 2018 är uppräknade med 3 procent för nybyggnad vilket är eftersläpningen i rapporteringen för motsvarande period det senaste året.

Under måndagen publicerade Nyhetsbyrån Direkt siffror som visar att stora aktörer som JM Stockholm, Bonava och Veidekke under samma period hade ännu större tapp i antalet påbörjade bostäder. Enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB, är fallet illavarslande “även om man ska vara försiktig med att tolka enskilda kvartalsutfall”.

– Fallet är förstås olyckligt sett till att det råder stor bostadsbrist i våra stora inflyttningsregioner, en brist som dessutom kommer att tillta de kommande åren. Men också sett till att vi nu ser tydliga tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Robert Boije.

Nyhetsbyrån Direkts sammanställning visade samtidigt att antalet sålda nyproducerade bostäder gick upp relativt mycket mellan det tredje och fjärde kvartalet förra året.

– Samtidigt spretar informationen åt lite olika håll nu avseende framtiden för nyproduktionen. I kombination med de mycket svaga förväntningar husbyggarna hade i Konjunkturinstitutets senaste Konjunkturbarometer ligger vi än så länge kvar med bedömningen att bostadsinvesteringarna faller med 30 procent 2019 i förhållande till 2017, säger Robert Boije.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.