Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bygg bostäder som står pall för förändringstrycket

Publicerad: 11 november 2015, 16:02

Sanna Hederus och Tobias Olsson.

Mitt i en brinnande bostadskris måste vi orka se effekterna av de beslut kring byggandet som fattas idag.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Arkitekter

Mitt i en brinnande bostadskris måste vi orka se effekterna av de beslut kring byggandet som fattas idag. Sveriges snabba urbaniseringstakt gör att stadsdelar, orter och städer förändras och förtätas. Därför måste vi skapa bostadshus som är tillräckligt generella för att möta nya behov och där det sociala livet garanteras plats.

De fyra nominerade projekten till Sveriges Arkitekters Bostadspris är presenterade. Juryarbetet kan ses som en trendspaning där juryn har gjort en grundlig research bland aktuella projekt. Vilka iakttagelser har vi gjort, vilka slutsatser om bostadsbyggandets status har vi dragit?

- Generellt sett håller dagens bostadsbyggande en jämn kvalitet och uppfyller alla normer och krav men är ganska likriktat.
- Bostäderna blir allt mindre till ytan. En utveckling som i sig inte är negativ men som ibland ger bostäder där allt utom det mest grundläggande i fråga om hälsa, säkerhet och tillgänglighet är avskalat.
- De nominerade projekten är undantag som tillför något till staden utanför bostadsväggarna.

Slutsatserna av våra iakttagelser är att en bra bostad måste vara en del av staden. När staden och platsen förändras behöver bostadshuset följa med i förändringen. När lägenhetsstorlekarna krymper måste det finnas plats för det sociala livet i anslutning till huset. Bo litet – lev stort!

Som i det nominerade projektet Nya Helsingkrona Nation i Lund, studentboende där hela bottenvåningen är en läsesal för de boende. Eller MKB:s hus Bohus 5 i Malmö – byggt på en tomt där tidigare ingen ville röra sig. Där har Jais arkitekter ritat en tvättstuga i bottenvåningen som är till för hela kvarteret och som blivit en ny mötesplats. Entréerna mot gatan och behandlingen av gaturummet i brf O’hoj i Västra hamnen i Malmö ger trygghet och intimitet. I Kv. Tappen i Annedal i Stockholm bildar breda loftgångar gator och sociala rum framför bostäderna.

De bra sociala platser vi vill se fler av är just sådana som de nominerade. De kan vara torg och parker men lika gärna anspråkslösare sociala noder som dessa. Om vi bygger platser som är trygga, ger sociala kontakter och en identitet får vi nöjda boende som trivs och bor kvar. Så skapas en attraktiv stadsdel som kan utvecklas över tid.

Ur det perspektivet är det nödvändigt att tänka längre än bostadsproduktion när vi bygger i städer, orter och stadsdelar. Vi har en stor utmaning i att minska bostadsbristen, som blir ännu större när vi ska husera en mängd nyanlända. Alla de regelförenklingar som nu presenteras är säkert nödvändiga, men minst lika viktigt är att vi tillsammans gör vårt yttersta för att få fram så bra boendemiljöer som möjligt. Och det i ett land som förändras snabbt i och med urbanisering och förtätning.

Det som är perifert idag är centralt imorgon. Därför måste vi möjliggöra framtida förändringar för att skapa maximala, långsiktiga fastighetsvärden. Vårt recept är större generalitet i flerbostadshus som gör dem möjliga att bygga om.

Det krävs mer än bra arkitekter för att skapa bra arkitektur. Byggherren, kommunen, lagstiftaren, byggaren och konsumenten är lika viktiga. Att uppfylla lagkrav och byggnormer är inte svårt, det svåra är att få fram goda livsmiljöer. Det krävs en vision och ett bra lagarbete.

Vi vänder oss därför till hela branschen med våra krav för att bygga bort bostadsbristen på ett sätt som gynnar såväl samhället som byggherren och den boende:

- Bygg generella bostadsfastigheter där bottenvåningen inte låses till bostadsanvändning. Den ska kunna byggas om till kommersiell eller offentlig verksamhet när urbaniseringen gör C-läget till A-läge. Här har kommunen en avgörande roll i planprocessen!
- Kraven på yteffektivitet i bostäder, vare sig de har ekonomiska motiv eller drivs av att förtätningstrenden tar sig in i bostaden, de minskade bostadsytorna och den stora mängd bostäder som behöver byggas kräver nya lösningar och högre ambitionsnivåer. Inte minst vad gäller utemiljöer och bostadens möte med staden. Även här har kommunen en viktig roll men också byggherrar och arkitekter som ska hitta de bästa lösningarna.

Massproduktion av bostäder kanske löser ett problem – den akuta bostadsbristen – men den skaffar oss en rad nya på sikt. Det vi bygger idag ska stå länge – tänk kvalitet och långsiktighet. It takes a village to raise a house!

Vem som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 19 november

Sanna Hederus
Arkitekt SAR/MSA, ordförande i juryn för Bostadspriset 2015, grundare av och delägare i KOD arkitekter

Tobias Olsson
Förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter

Ämnen i artikeln:

Sveriges Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.