Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Bygg bostäder på höjden i city”

Publicerad: 9 juni 2016, 11:24

Centerpartiet har tidigare lagt fram denna vision om höga byggnader i city, här sett från Kungsholmsstrand. Bild: Centerpartiet.

På torsdagen behandlades ärendet om exploatering av Gallerian-kvarteret i det röd/grön/rosa Stockholm. Från de blå partierna är man kritiska, och vill se fler bostäder på höjden i city.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietLiberalernaStockholm

I Gallerian-kvarteret utvecklas ytor för kontor, handel och andra verksamheter, framför allt av AMF som äger mycket i området. I planen finns 32 bostäder.

Liberalerna i opposition har tidigare sagt att de vill se en ”bostadskvadrat”, där var fjärde tillkommande kvadratmeter i city ska bli bostäder.

– I dag gillar många stockholmare sin stad inte tack vare utan trots City, som upplevs som stängt och öde när kontor och affärer har stängt. Med Liberalernas princip om ”bostadskvadraten”, att var fjärde tillkommande kvadratmeter i City ska gå att bo i, skulle vi få 45 bostäder till i det här projektet och ännu fler i tillkommande byggprojekt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Även Centerpartiet ifrågasätter bristen på bostäder i kvarterets utveckling, och lyfter återigen fram sin ståndpunkt: bygg bostäder på höjden.

– Detta hade varit en utmärkt plats att få in ett stort antal nya bostäder och kontor på, istället blev det en stump i vanlig ordning med en knappt märkbar höjning så att den ska förbli osynlig från någon bergknalle på andra sidan staden, säger Jonas Naddebo (C), t.f. gruppledare.

Partiet har tidigare bland annat föreslagit en skyskrapa i trä ovanpå p-huset Parkaden mitt i city. De vill också se en överdäckning av spårområdet vid Centralstationen i väster, där man menar att en hög bebyggelse skulle kunna ge nästan 6 000 bostäder.

– Det bästa sättet att öka tillskottet av bostäder och kontor i City är att öka byggnadernas våningsantal. Fler bostäder, och människor som rör sig i City efter affärerna har stängt, leder till ökad trygghet och bidrar till Stockholms vitalitet, säger Jonas Naddebo (C).

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev