Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Brott påverkar bostadspriserna

Publicerad: 13 maj 2013, 12:42

Brott och rädsla för brott påverkar prislappen på din bostad negativt. KTH-forskare har studerat förhållandet och kan bland annat se att prisfallet blir högre i den norra delen av Stockholms kommun jämfört med den södra.


Ämnen i artikeln:

KTH

Det är forskaren Vania Ceccato som tillsammans med KTH-kollegan Mats Wilhelmsson på Centrum för bank och finans vid KTH som har genomfört ett flertal studier om hur bostadspriserna påverkas av brott i närområdet.

– Våra forskningsresultat visar att priset på bostadsrätter i Stockholms kommun påverkas av brott i närområdet. När brotten delades upp i olika kategorier – som inbrott, stöld, skadegörelse, rån, överfall, misshandel och så vidare – hade varje kategori av brott en signifikant effekt på bostadsrättsvärdet, säger Vania Ceccato.

– I London är skadegörelse det brott som mest påverkade bostadspriset, till skillnad från inbrott som är det som påverkar priset mest i Stockholm, säger Vania Ceccato.

Medan målen för skadegörelse hör till en mer allmän sfär och finns utomhus (busshållplatser, staket, grindar och så vidare) är målen för bostadsinbrott en mer intim del av människors liv, en privat egendom som lägenheten och föremål i den. Denna skillnad mellan det offentliga och privata bör påverka hur människor uppfattar bostadsinbrott i förhållande till skadegörelse. Den ena är mer allvarlig och mer påträngande än den andra.

Hon tillägger att vissa brott, som knarkhandel och narkotikabeslag, inte alls påverkar priset i Stockholm. Skadegörelse å sin sida påverkar priset i ganska liten utsträckning, till skillnad från Londonstudierna där situationen var motsatt.

En annan undersökt frågeställning är den om synergieffekten mellan rädsla och skadegörelse. När dessa två faktorer värderas tillsammans ser Vania Ceccato och Mats Wilhelmsson att värdet på hus sjunker mer än om rädsla för ett särskilt område eller skadegörelse värderas var och en för sig.

– Ytterligare en frågeställning som vi granskat är om situationen ser likadan ut utanför Stockholm. Brott påverkar ju priserna i vår huvudstad, men hur ser situationen ut för mindre städer som till exempel Jönköping?! Jodå, priserna påverkas negativt även där, men detta gäller främst bostadsrätter och inte villor, säger Vania Ceccato.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande KTH

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.